Прес-центр15 cічня 2021, 11:01

Безпека електричних обігрівачів

Коли на дворі холодно, а опалення відімкнене, люди починають грітися електричними приладами. Саме користування несправними електрообігрівачами посідає друге місце у рейтингу пожежної небезпеки.
Якщо для обігріву житла Ви плануєте використовувати електрообігрівачі, то відмовтеся від саморобних приладів – це небезпечно. У спеціалізованих магазинах представлений широкий вибір обігрівачів заводського виробництва. Краще купувати ті, що оснащені функцією автоматичного відключення. Перед експлуатацією прилад потрібно перевірити на працездатність.
Щоб убезпечити себе, необхідно використовувати обігрівачі відповідно до правил експлуатації. Забороняється експлуатація електронагрівальних приладів при відсутності або несправності терморегуляторів.
 Найбільш поширеною причиною пожеж, що відбуваються через обігрівачі, є їх перегрів, знаходження поряд з ними легкозаймистих предметів. Тому штори, меблі та інше мають знаходитися на відстані не ближче 1 метра від обігрівача. Пам'ятайте, що не можна сушити на ньому речі.
Необхідно враховувати, що потужність більшості сучасних обігрівачів дуже велика. Необхідно усвідомлювати, що їх використання створює серйозне навантаження на електромережу. Стара електропроводка може не витримати такого енергоспоживання. Неприпустимо включати електрообігрівач через трійник або подовжувач.
 Використання електричного обігрівача у ванній кімнаті не дозволяється, оскільки там існує небезпека його контакту з водою.
Перш ніж вийти з кімнати або лягти спати, необхідно вимкнути прилад, бо саме залишений без нагляду, він найчастіше стає причиною пожежі.
 Не використовуйте обігрівач у приміщенні з лакофарбовими матеріалами, розчинниками та іншими займистими рідинами. Не можна його встановлювати у захаращених і засмічених приміщеннях.
 Не розміщуйте мережеві дроти обігрівача під килими та інші покриття. Не ставте на дроти важкі предмети (наприклад, меблі).
 Переконайтеся, що штекер вставлено в розетку щільно! Інакше він може перегрітися. Уважно прочитайте інструкцію з експлуатації приладу. Переконайтеся, що він підходить за всіма параметрами.
На ринку існує величезний вибір таких пристроїв, і ось декілька порад при виборі обігрівача:
Масляний радіатор – один з найпопулярніших домашніх обігрівачів. Він являє собою електричну батарею (нагадує звичайну батарею центрального опалення), наповнену маслом. Радіатор працює методом нагрівання його металевої поверхні. Потім тепло цілеспрямовано розсіюється в різні сторони. Кімната поступово нагрівається, а найтепліше місце знаходиться біля обігрівача.
Переваги масляних радіаторів полягають в тому, що вони можуть працювати протягом декількох діб, при цьому нагрівальний елемент не згорить; він пожежобезпечний; не спалює кисень і пил, не дає неприємних запахів.
Працює безшумно.
Недоліки масляних радіаторів у тому, що їх
не можна ставити поряд з легкоплавкими предметами, оскільки поверхня нагрівається до 110оС.
Конвектори – побутові обігрівачі, добре відомі ще з 80-х років минулого століття. Вони працюють завдяки спеціальному тену. Холодне повітря до конвектора потрапляє знизу, всередині нагрівається і виходить зверху. Такий прилад забезпечує рівномірний та природний обігрів приміщення. Правда, якщо в конвектор не вбудований вентилятор, то в кімнаті тепліше стане не відразу.
Плюси побутового конвектора: він пожежобезпечний; має вбудований термостат, може сам регулювати температуру – не потрібно відключати; працює безшумно;  має гарний естетичний вигляд. Є й мінуси: якщо в конвекторі немає вбудованого вентилятора, приміщення буде нагріватися дуже повільно.
Тепловентилятор за своїм принципом роботи дуже схожий на конвектор. Усередині нього є вентилятор і нагрівальна спіраль. Повітря, що проходить крізь нього, нагрівається, нагріваючи приміщення.
Від тепловентилятора кімната нагрівається дуже швидко;
він не потребує виключення, оскільки термостат регулює температуру автоматично; у разі падіння самостійно відключається;
захищений від перегріву. При цьому
під час роботи тепловентилятор трохи шумить;
пил, що накопичується на спіралі, згорає, тому може з’явитися неприємний запах.
Побутові інфрачервоні обігрівачі працюють завдяки кварцовій лампі, яка знаходиться у металевому корпусі. На відміну від інших моделей, даний прилад обігріває не повітря, а предмети, на які його направили. Інфрачервоний обігрівач ідеально підходить для обігріву великих приміщень.
Настінні плівкові або керамічні обігрівачі – це найсучасніші кімнатні обігрівачі, розроблені з використанням нано-технологій. Його нагрівальним елементом є карбонова нитка. А от зовні прилад має вигляд красивого барвистого панно, і зовсім не схожий на звичайний побутовий обігрівач. Переваги керамічних обігрівачів:
- безшумна робота; пожежобезпечний (його поверхня нагрівається не більше 70 гадусів С);  економічний; не сушить повітря, не спалює кисень; можна використовувати в приміщеннях з високою вологістю;
мобільний і компактний. Єдиним недоліком є швидке остигання після вимкнення.
 За статистикою, причина кожної третьої пожежі – неякісний обігрівач. У зв’язку з цим дотримуйтесь порад фахівців, які рекомендують купувати обігрівач оригінального виробництва. Не соромтеся уточнити наявність сертифікату якості даного виробу. 
Слідкуйте за станом опалювального приладу: вчасно ремонтуйте і замінюйте деталі, якщо вони вийшли з ладу. Міняйте запобіжники, розбовтані або деформовані штекери. 
Пам'ятайте, що користуватися несправним обігрівачем в жодному разі не можна!
Бережіть себе. Будьте уважними та обережними.