Прес-центр10 вересня 2020, 15:09

Біловодське відділення Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує: Відповідальність за появу на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного чи токсичного сп’яніння

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертається до всіх працюючих та роботодавців щодо відповідальності за появу на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного чи токсичного сп’яніння.
      Поява на роботі у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння, коли працівник не може критично оцінювати власні дії, втрачає почуття дозволеного і відповідальності, є грубим порушенням трудової дисципліни та правил внутрішнього трудового розпорядку, яке може спричинити аварійну ситуацію. Робота у такому стані призводить до порушень правил охорони праці, нещасного випадку, виготовлення бракованої продукції, помилок при виконанні складних завдань тощо. Працівник у такому стані заважає працювати іншим особам, які знаходяться поруч. У разі виявлення працівника у стані алкогольного сп’яніння його негайно потрібно відсторонити від виробничого процесу. Проте, це не є остаточним рішенням в розірванні з ним трудових відносин. Відповідальність та порядок відсторонення працівників за роботу у стані алкогольного сп’яніння  визначається відповідними нормативними актами, які діють на підприємстві та колективним договором.      
        Згідно з пунктом 3 розділу І «Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров`я України від 09.11.2015 №1452/735, ознаками знаходження особи у стані сп’яніння є: запах алкоголю з рота; нестійкість пози; порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкіряного покриву обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці. Ознаками наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, є: наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота); звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;  сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння обличчя або неприродна блідість. Специфічною ознакою можуть бути численні сліди від ін’єкцій на руках чи тілі. Небезпеку для здоров’я людини становлять не лише наркотичні, але й токсичні засоби, після вживання яких настає стан, схожий на стан сп’яніння.
У разі потреби можна направити працівника до закладу охорони здоров’я. Направлення на огляд здійснюють працівники поліції, слідчі, прокурори, судді, а також посадові особи підприємства, установи і організації за місцем роботи особи, яка направляється на огляд. Якщо особа направляється з підприємства, установи чи організації, у неї має бути письмове звернення, завірене відповідною печаткою. Працівник може прибути в заклад охорони здоров’я як самостійно, так і у супроводі посадових осіб підприємства. Допускається проведення огляду за особистим зверненням працівника на підставі його письмової заяви. Особи, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров’я, повинні бути доставлені до місця проведення огляду не пізніше двох годин із моменту встановлення підстав для його проведення. Під час проведення огляду працівники закладів охорони здоров’я або поліції повинні діяти тактовно, не принижувати честі, гідності особи, яка оглядається. Огляд водіїв та інших осіб проводиться з використанням індикаторної трубки «Контроль тверезості» у присутності двох свідків. При цьому працівник поліції має одержати згоду особи на її огляд на стан сп’яніння з використанням трубки «Контроль тверезості» або інших технічних засобів. У разі відсутності такої згоди огляд проводять в закладах охорони здоров’я.
       Законодавство про працю встановлює матеріальні та дисциплінарні санкції за появу на роботі в стані сп'яніння. Працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності й оголосити йому догану, можна звільнити з роботи. Відповідно до вимог, зазначених у пункті 7 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадках появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. Застосування дисциплінарних санкцій можливе не лише у тому випадку, коли працівник прийшов на роботу у такому стані. Працівника, який вживав алкогольні напої за 5 хвилин до закінчення робочого дня теж слід вважати таким, що грубо порушує трудову дисципліну і несе за це відповідальність.
         До застосування дисциплінарного стягнення у вигляді догани або звільнення порушник трудової дисципліни має подати письмові пояснення. Відмова працівника дати пояснення не є перешкодою для застосування дисциплінарних санкцій. Дисциплінарні стягнення, зокрема, звільнення за пунктом 7 статті 40 КЗпП України, відповідно до вимог статті 148 КЗпП України можуть застосовуватися адміністрацією безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не враховуючи часу хвороби або перебування працівника у відпустці.
            Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області ще раз наголошує на небезпеці появи на роботі  в стані алкогольного, наркотичного чи іншого  сп`яніння.
 
 
 
Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сокирка О.І.