Прес-центр10 лютого 2020, 11:02

Будьте обережними при ожеледиці

Протягом небезпечного сезону лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду. Слід бути обережними. Тож, перед виходом із будинку:

- змайструйте на підошви та каблуки взуття «льодоступи»; 

- наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (вистачає на один-два дні);

- натріть наждаковим папером підошву, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано чи пізно обсипаються).

Пам'ятайте, що кращими для цього періоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих каблуків.

Людям похилого віку, якщо змусила потреба вийти з будинку, слід взяти палицю з гумовим наконечником.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження небезпечні для здоров'я.

Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, та ступайте на всю підошву.

При порушенні рівноваги швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю.

Пам'ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить як мінімум до травм.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми частіше всього важкі. Бо люди не так чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення.

Тримайтеся подалі від будинків та ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою  бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.