Прес-центр16 липня 2019, 09:07

«Декларація про державний суверенітет – перший крок до становлення незалежності України»

В цей день, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української РСР голосами 355 депутатів, виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави, схвалила доленосний документ – Декларацію про державний суверенітет України. В цей же день у постанові «Про день проголошення незалежності України», «підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року», Верховна Рада ухвалила «вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».

Важливий крок до незалежності було зроблено. Декларація визначила долю і майбутнє всього українського народу, проголосила новий підхід до розуміння статусу України в системі міжнародних відносин.

Передумовами прийняття Декларації стали:

1. Настрої народних мас, прагнення їх до самостійності;

2. Великодержавна політика імперського центру, що завжди ігнорувала інтереси союзних республік;

3. Дальше поглиблення економічної кризи;

4. Складання в Україні багатопартійності, створення нових політичних організацій та спілок;

5. Приклад Російської Федерації, народні депутати якої проголосили державний суверенітет РРФСР.

Декларація про державний суверенітет складалася з Преамбули й 10 розділів.

У Преамбулі зазначалося, що «виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, визначаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, Верховна Рада УРСР проголосила державний суверенітет України».

Дано визначення поняття «Державний суверенітет України»:

«Державний суверенітет України – верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

Декларацією було проголошено верховенство Конституції та законів республіки на території УРСР, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, визнання всього економічного і науково-технічного потенціалу, створеного на території України, власністю її народу. Україна мала стати в майбутньому постійно нейтральною державою і дотримуватися трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. Принципи, проголошені в ній, мали лягти в основу нового союзного договору (в майбутньому – країн СНД).

На Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року народ підтвердив правильність вибору і остаточно вирішив питання про державну незалежність України.