Прес-центр28 серпня 2018, 16:08

Державні програми підтримки аграріїв в галузі рослинництва у 2018 році

Одним із важливих питань на сьогоднішній день є підготовка до сівби озимих культур під урожай наступного року і придбання якісного насіннєвого матеріалу. Завдяки державній програмі підтримки в галузі рослинництва у 2018 році малі фермерства можуть поновити свій посадковий матеріал.
Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затверджених постановою Кабінету Міністрів України 07.02.2018 № 106, компенсується 80% вартості закупленого базового, сертифікованого насіння вітчизняної селекції згідно з документами, поданими до державних банків не пізніше 1 листопада, тільки фермерськими господарствами до 500 га з обігом до 15 млн. грн за останній рік, компенсація не більше 30 тис. грн на 1 господарство).
Для отримання фінансової підтримки всі одержувачі подають до державного банку або банку, в статутному капіталі якого 75% акцій належить державі та що підписали з Мінагрополітики Меморандум про загальні засади співробітництва, заявку та такі документи:
- копію статуту фермерського господарства (для юридичної особи) або копію договору про створення сімейного фермерського господарства, або копію статуту сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу;
- документи, що підтверджують право власності та/або користування земельною ділянкою;
- копію фінансового документа, що підтверджує наявність чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік;
- довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи доходів і зборів, – у паперовому вигляді або сформовану в електронному вигляді в електронному кабінеті платника податків на офіційному веб-сайті ДФС.
Також треба подати до державного банку копії наступних документів:
- сертифікату, що засвідчує сортові якості насіння;
- сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння;
- платіжного доручення про оплату за насіння;
- товарно-транспортної накладної на придбане насіння;
- акту про висів придбаного насіння за формою, затвердженою Мінагрополітики.
Після проведення посівної кампанії, складання відповідного акту посівів та оформлення всіх необхідних документів фермер отримає компенсацію. 
Якщо господарство бажає здійснити сортооновлення, придбати сертифіковане насіння високих репродукцій вітчизняної селекції та прийняти участь у державній програмі, воно може звернутися до суб’єктів насінництва Луганської області, які включені до Державного реєстру на 2018 рік по Луганській області: ДП «Украгростар», ТОВ АФ «Насіння», 
СФГ «Любава», ТОВ «Луганська сільськогосподарська науково-виробнича фірма «Еталон-агропродукт».
Також якісне насіння від вітчизняних виробників (одеська, миронівська, харківська, дніпропетровська селекції) можна придбати, звернувшись до суб’єктів насінництва цих областей, занесених до Державного реєстру на 2018 рік.