Прес-центр23 cічня 2020, 15:01

Держпродспоживслужба повідомляє про небезпеку поширення в Україні пташиного грипу

Фахівці Держпродспоживслужби оцінили ризик занесення пташиного грипу на територію України перелітними птахами, як високий. Про це повідомляє прес-служба відомства.
За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) в 2018-2019 рр. грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів) та РФ (84 спалахи).
В січні цього року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії.
Основним фактором поширення грипу птиці в світі є інфіковані збудником дикі птахи.
«Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується. Тому ризик занесення збуднику грипу птиці дикими перелітними птахами, з неблагополучних щодо грипу територій ЄС, а також з інших країн де реєструються спалахи захворювання, досить високий», – йдеться у повідомленні. 
Також незначний ризик занесення хвороби до України існує при ввезенні живої птиці, інкубаційного яйця та продуктів птахівництва з країн ЄС.
«Значний ризик занесення збудників грипу існує при неофіційному (незаконному) ввезенні живої птиці, інкубаційного яйця та продуктів птахівництва. Проте, рівень ризику при неофіційному (незаконному) ввезенні оцінити неможливо, оскільки відсутня інформація про кількість та об’єми такого ввезення», – пояснюють у Держпродспоживслужбі.