Прес-центр19 листопада 2020, 12:11

Дезінфекція як дієвий засіб проти вірусу

Пандемія Covid-19 практично паралізувала нормальну життєдіяльність населення земної кулі. Щоб убезпечити себе від інфікування, потрібно сумлінно дотримуватися рекомендацій ВООЗ, зокрема, що стосуються дезінфекції.
Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) за стійкістю до дезінфекційних засобів належать до вірусів з низькою стійкістю. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і завершальну) дезінфекцію.
Профілактичну дезінфекцію, яка включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції, можна вважати ефективними засобами у запобіганні поширенню Covid-19.
Обираючи дезінфектанти для проведення заходів з метою недопущення поширення випадків Covid-19, перевагу варто надати тим, в інструкції до використання яких передбачено знезараження вірусних агентів. Рекомендується обирати препарати, які не пошкоджують об’єкти обробки, не мають різкого запаху є безпечними для користувачів і навколишнього середовища, прості у приготуванні робочих розчинів та які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часі експозиції.
Дезінфекція поверхонь у громадських місцях  є надзвичайно важливою ланкою у профілактиці зараження коронавірусом і має здійснюватися систематично.
Профілактичну дезінфекцію варто проводити негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникненню і розповсюдженню збудника Covid-19, особливо в місцях масового перебування людей, де ймовірна присутність джерела збудника: на ринках, вокзалах, у транспортних засобах, супермаркетах, на підприємствах, в установах, на відкритих територіях.