Прес-центр29 серпня 2018, 11:08

До 1 січня 2020 року молоко другого класу прийматиметься переробними підприємствами

Про це повідомила директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова. Вона зазначила, що продовження перехідного періоду вступу в силу нового стандарту ініційовано обласною владою перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством аграрної політики та продовольства України.
Нагадаємо, що відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС в Україні з 1 січня 2018 року мали вступити в дію нові вимоги при закупівлі молока екстра, вищого та першого ґатунку.
«Проте до роботи в таких умовах не були готовими нi населення, як основні постачальники молока, нi переробні підприємства області», – сказала вона.
На сьогодні спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області проводяться роз’яснювальні консультації з питань дотримання вимог чинного законодавства України під час заготівлі молока в особистих господарствах юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.
У рамках цих заходів здійснено виїзди до сільгосппідприємств з виробництва та переробки продукції тваринництва.
Крім того, з початку року в області створено п’ять сільськогосподарських обслуговуючих молочних кооперативи – у Кремінському, Сватівському, Станично-Луганському, Біловодському та Троїцькому районах.
Наразі Департаментом розпочато другий цикл виїзних нарад на територіях з відвідуванням переробних підприємств.
«Ми намагаємося зробити максимально ефективною реалізацію урядових та обласної програм підтримки аграрного сектору, а також формування підґрунтя агропродовольчих ланцюгів доданої вартості», – зауважила Лариса Бичкова.
Стосовно поточної ситуації із закупівлею молока у населення вона відзначила, що станом на серпень виробництво молока у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зменшилося на 2,2 % та становить 74,1 тис. тонн, 74 % якого вироблено в господарствах населення.
Серед основних причин зменшення виробництва молока скорочення поголів’я корів (на 1,1 %), подорожчання кормів, низька закупівельна ціна на молоко ( від 4 до 4,2 гривень/літр), несвоєчасні розрахунки заготівельниками за закуплене молоко.
 
 
За інформаційними матеріалами Луганської облдержадміністрації