Прес-центр23 квітня 2019, 08:04

Головне управління ДФС у Луганській області інформує: До уваги громадян, які отримали доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції

У Головному управління ДФС у Луганській області нагадали. Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб – 18 % і військовим збором – 1,5 %.

При цьому платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 02 травня 2019 року включно (якщо останній день строку подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем подання Декларації вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем), податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок ПДФО та військовий збір з таких доходів (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).