Прес-центр4 травня 2020, 13:05

Інформація про внесення змін до деяких законодавчих актів на період карантину

Для зменшення негативного впливу поширення COVID-19 та забезпечення виконання функцій держави  Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 № 540-ІХ  внесено низку змін до чинних нормативно-правових актів, якими:
збільшено граничний річний обсяг доходу платників єдиного податку 
1 група – 1 млн гривень (раніше – 300 тис. гривень); 
2 група – 5 млн гривень (раніше – 1,5 млн гривень); 
3 група – 7 млн гривень (раніше – 5 млн гривень).
Фізичним особам – підприємцям надано право на отримання податкової знижки з ПДФО на суми коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) закладам охорони здоров’я для боротьби з COVID-2019.
При розрахунку податку на прибуток юридичним особам надано право на віднесення до витрат сум коштів або вартості товарів, які добровільно перераховані (передані) закладам охорони здоров’я для боротьби з COVID-2019.
Звільнено від ПДВ операції з ввезення та/або постачання ліків і медичних засобів (тимчасово, на період з 17 березня 2020 року і до останнього числа місяця, в якому завершується дія всеукраїнського карантину). 
Акцизний податок на спирт за ставкою 0 гривень (тимчасово, до 31 травня 2020 року, акцизний податок справляється за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту із спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів).
За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються (проте вказаним Законом був збільшений перелік порушень податкового законодавства, за вчинення яких штраф все ж може бути застосований).
Документальні та фактичні перевірки не проводяться. Установлений мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, за виключенням перевірок, перелік яких був розширений вказаним Законом в частині деяких фактичних перевірок.
Плата за землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується до 31 березня 2020 року. Зменшено період, під час якого не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. Попередньо Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ було визначено, що таким періодом є 1 березня – 30 квітня 2020 року, наразі період було зменшено по 31 березня 2020 року.  При цьому платники сплачують податкове зобов’язання зі сплати плати за землю за квітень 2020 року у повному обсязі у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій. Такі ж строки застосовуються і до платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 
Органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право прийняти рішення щодо зменшення ставок єдиного податку.
Прийнято рішення про звільнення від сплати ввізного мита. Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, звільняються від сплати ввізного мита товари (в тому числі лікарські засоби, медичні вироби, медичне обладнання), необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України. При цьому митне оформлення таких товарів здійснюється першочергово.
Продовжена заборона проведення перевірок до 30 червня 2020 року органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):
- за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
- у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
- у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Заборонено підвищення процентних ставок за кредитними договорами.
Запроваджується поняття часткового безробіття для малого та середнього підприємництва. Підтримка для виплат працівникам надаватиметься при збереженні за ними робочих місць.
Таку допомогу надаватимуть застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.
Допомога по частковому безробіттю не надається у разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати ЄСВ, яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення виробництва.
Для отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавець має право звернутися до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).
Допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.
Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.