Прес-центр15 вересня 2020, 19:09

Комісія схвалила пропозиції щодо законодавчого врегулювання особливостей проведення виборів у період дії карантину та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства

З метою забезпечення виборчих прав громадян в умовах поширення на території України COVID-19 та належної організації виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року Комісія схвалила пропозиції щодо законодавчого врегулювання особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України особливо небезпечних і небезпечних інфекційних захворювань, та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства. Зазначені пропозиції викладені у формі проєкту Закону. 
Відтак ЦВК звернулася до Президента України та Верховної Ради України з проханням щодо забезпечення невідкладного розгляду та прийняття відповідного проєкту Закону.
Як зазначив Голова Комісії Олег Діденко, на сьогодні триває виборчий процес  місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року. Зазначений виборчий процес відбувається у надзвичайно складних умовах, повʼязаних з поширенням гострої коронавірусної хвороби. Окрім того, виникають складнощі і через низку недосконалостей у деяких положеннях Виборчого кодексу України. Все це значною мірою ускладнює організацію підготовки та проведення виборчого процесу. Саме на врегулювання вказаних проблем спрямований підготовлений Комісією проєкт Закону.
За словами Голови ЦВК, питання щодо проведення виборів в умовах пандемії COVID-19 є доволі складним. Адже з одного боку держава має забезпечувати виборчі права громадян України, з іншого – виборчі права повинні забезпечуватись з урахуванням конституційних гарантій та безпеки життя і здоровʼя людини. Тож тут необхідно знайти розумний баланс.
Щодо неузгодженостей у виборчому законодавстві, то насамперед ідеться про необхідність врахування в Кодексі змін до адміністративно-територіального устрою, що відбувалися паралельно з реформою виборчого законодавства.
Крім того, потребують редакційного доопрацювання положення Кодексу щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної, районної, районної у місті, а також депутатів міської, селищної, сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) та визначення підстав недійсності виборчих бюлетенів.