Прес-центр13 вересня 2019, 14:09

Людський фактор – причина щорічних лісових та степових пожеж

З початком сезонного потепління  щороку збільшуєть ризик лісових пожеж.  Для екосистем – це справжня біда.  Вогонь не щадить нічого на своєму шляху: гинуть гектари лісів, птахи, комахи, тварини.

Причина — недбалість людей та  ігнорування  елементарних  правил безпеки.

Через це місцева влада  закликає громадян бути особливо обережними у цей час, дотримуватися  правил безпеки і поводження з вогнем у лісі, не забувати, що від цього залежить  життя цілих екосистем.

Отже,  про правила небезпеки, дотримання яких допоможе уникнути трагічних наслідків через недбале поводження з вогнем:

– виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем;

– повідомляти лісогосподарське підприємство, територіальний підрозділ ДСНС, місцеві органи влади про виникнення лісової пожежі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає не тільки адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 гривень, а й кримінальну — за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Період особливої пожежної небезпеки триватиме до кінця жовтня місяця включно.

 

В разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!