Прес-центр27 квітня 2020, 15:04

Міловщина: як справи на східному форпості України

Один із відрізків українсько-російського кордону на Лугащині проходить по вулиці, яка раніше звалась вулицею Дружби народів, але з початком війни перетворилась на смугу відчуження, що пройшлася по долях тисяч громадян. Звичайно, у жителів Мілового, де саме проходить та межа, – та й усієї Міловщини – додалося турбот. Чим живе район зараз? Та чи готовий до відкриття «другого фронту» – коронавірусного? Про це та інше розмовляємо з головою Міловської райдержадміністрації Віталієм Рукавіциним
 
Євген КОМАРОВ
 
– Вiталiю Миколайовичу, ви вже 15 рокiв працюєте у Мiловський РДА, але посаду її очiльника обiймаєте вiднедавна. Якими будуть вашi першочерговi дiї у новому статусi?
– Моє призначення вiдбулося у складний час. Тому першочергова задача – зберегти попереднi надбання нашого району, але разом iз тим працювати на перспективу.
Протягом останнiх рокiв бюджет Мiловщини був стабiльним та збалансованим. У кошторисi на 2020 рiк було враховано всi потреби бюджетних закладiв та установ, бiльше того – закладено програмнi положення щодо подальшого розвитку в галузi освiти та охорони здоров’я. I тепер потрiбно забезпечити видатки по захищеним статтям, видатки першочергового характеру та не допустити заборгованостi.
Одне з найбiльш важливих завдань – це залучення iнвестицiй рiзного рiвня.  Так, за рахунок субвенцiї з Держбюджету на реалiзацiю проєктiв у межах Надзвичайної кредитної програми для вiдновлення України передбачено втiлити у життя шiсть проєктiв.
Зокрема, планується капремонт будiвлi (8 млн грн) та полiклiнiки Мiловського РТМО (7,9 млн грн). Так само плануються ремонти у навчальних закладах: термомодернiзацiя ДНЗ «Ластiвка» у Мiловому (7,1 млн грн), капiтальне вiдновлення Мiловської гiмназiї (17,3 млн грн) та капiтальний ремонт її фiлiї у Стрiльцiвцi (14,2 млн грн).
Також передбачено реконструкцiю адмiнбудiвлi та споруд стадiону «Будiвельник»
(6 млн грн).
 
– А як налагоджена взаємодiя з облдержадмiнiстрацiєю? Якi спiльнi проекти та програми реалiзуються?
– За пiдсумками обласного конкурсу проєктiв мiсцевого розвитку реалiзовано проєкт з капремонту i модернiзацiї спортивного залу КДНЗ «Ластiвка» у Мiловому та придбано мобiльний комплект «Вiдкрита сцена» для районного Будинку культури.
У галузi житлово-комунального господарства Департаментом ЖКГ ЛОДА втiлюється в життя проєкт будiвництва самопливного каналiзацiйного колектору вiд вул. Миру до очисних споруд. Зазначу, що будiвельно-монтажнi роботи вже завершено, а поточного року планується виконати роботи з благоустрою територiї.
 
 
У Міловому зустрічають голову облдержадміністрації Сергія Гайдая
 
– Стан дорiг на Мiловщинi, м’яко кажучи, бажає бути кращим. Чи будуть зрушення у цьому питаннi?
– Силами державного та обласного бюджетiв планується капiтальний та поточно-середнiй ремонт автомобiльної дороги сполученням Дiброво-Микiльськ-Морозiвка-Мусiївка-Бараникiвка, протяжнiстю 21 км. Ремонт вiдбуватиметься протягом нинiшнього та наступного рокiв, зокрема, у 2020 роцi заплановано вiдремонтувати дiлянку в 5,5 км.
У Мiловому дiє мiждержавний пункт пропуску. Тривалий час вiн був частково розташований на росiйському боцi, а у вереснi 2018 року його перенесли на українську територiю. На сьогоднi вже завершено землевiдведення, далi виконуватимуться iншi роботи.
 
– Нещодавно Мiловщину вiдвiдав губернатор Сергiй Гайдай. Подiлiться, будь ласка, подробицями вiзиту.
– Голова облдержадмiнiстрацiї першочергово вiдвiдав пункт пропуску «Мiлове». Звiдти пройшов «розмежованою» вулицею Дружби народiв та на власнi очi змiг оцiнити її стан. Пiд час наради в РДА розглядались питання будiвництва мiждержавного пункту пропуску «Мiлове» для автомобiльного сполучення.
Також розглядались найближчi перспективи щодо будiвництва дiлянки автомобiльної дороги загального користування державного значення Т-13 -07 Сватове-Новопсков-Мiлове. Сергiй Гайдай зазначив, що вже цього року буде виготовлена проєктно-кошторисна документацiя.
Звичайно, пiд час нашого спiлкування особливе мiсце було вiдведено й темi готовностi медзакладiв до боротьби з коронавiрусною iнфекцiєю.
 
– Давайте i ми зупинимось на нiй…
– Усi нашi медики працюють вiдповiдно до затверджених МОЗ протоколiв. У районнiй лiкарнi пiдготовлено iнфекцiйне вiддiлення, очiкується надходження туди апарату штучної вентиляцiї легень. Створено мобiльну медичну бригаду для заборiв бiологiчних матерiалiв вiд пацiєнтiв з пiдозрою на COVID-19.
За кошти районного бюджету придбано засоби iндивiдуального захисту для медикiв – одноразовi захиснi костюми, маски, бахiли, дезiнфiкуючі засоби. До речi, окрема подяка обласнiй державнiй адмiнiстрацiї, яка також надала допомогу.
Робота з поповнення необхiдних медзасобiв ще триває.
 
– Якi вашi прогнози: чи вплине спалах коронавiрусу на наповнюванiсть районного бюджету?
– Все залежить вiд того, як буде розвиватись ситуацiя. Вже набрав чинностi закон щодо пiдтримки платникiв податкiв на перiод карантину. Запровадженi пiльги стосуються податку на нерухомiсть та плати за землю. Саме цi податки надходять до мiсцевих бюджетiв. Тож Мiлове та сiльськi бюджети першi вiдчують недобiр. Вже на сьогоднi, згiдно з розрахунком, вони недоотримають 251,4 тис. грн, що може призвести до коригування видаткової частини.
Основну частину власних надходжень районного бюджету формує податок на доходи фiзичних осiб. Протягом перших трьох мiсяцiв 2020 року надходження збiльшувались у порiвняннi з минулим роком. Це дало змогу розподiлити додатково фiнансовий ресурс у сумi 650 тис. грн, з них 213,7 тис. пiшли на поповнення матерiального резерву для закупiвлi засобiв iндивiдуального захисту, та майже 330 тисяч направлено на фiнансову пiдтримку Мiловської ЦРЛ.
Поки динамiка надходжень не зазнала суттєвих змiн. Сподiваюсь, що така тенденцiя збережеться до кiнця бюджетного року. У разi змiни ситуацiї, будемо приймати вiдповiднi управлiнськi рiшення, щоб виконати всi бюджетнi зобов’язання.
 
 
– Якою нинi є мережа амбулаторiй та ФАПiв Мiловського району? Чи є в них проблеми?
– КП «Мiловський районний Центр ПМСД» пiдпорядковано 5 амбулаторiй та 8 ФАПiв. На жаль, на цей час укомплектованiсть лiкарями становить лише 43,5 % вiд потреби. У деяких населених пунктах на сьогоднi є вiдкритi лiкарськi вакансiї. Фiнансування на придбання медикаментiв та медичного iнструментарiю, меблiв та обладнання здiйснюється за рахунок районного бюджету.
 
– З 1 квiтня набула чинностi програма медичних гарантiй. Якi пакети медичних послуг надаватимуться у Мiловому? Чи є плани збiльшити їхню кiлькiсть?
– На цей час Мiловською ЦРЛ укладенi угоди на стацiонарну допомогу дорослим та дiтям без проведення хiрургiчних операцiй, амбулаторну спецiалiзовану та високоспецiалiзовану медичну допомогу дорослим та дiтям (включно з медичною реабiлiтацiєю та стоматологiєю), а також дiагностику, лiкування та супровiд осiб iз ВIЛ.
На майбутнє вже заплановано надання стацiонарної палiативної медичної допомоги i проведення цистоскопiї.
 
– На сьогоднi Мiловський район – єдиний в областi, де не було створено жодної ОТГ. Чому так сталося?
– Голови мiсцевих рад з обережнiстю поставились до iдеї створення на територiї району декiлькох громад. З урахуванням їхньої потенцiйної неспроможностi було б недоцiльно роздрiбнювати район на кiлька ОТГ. Тому на сьогоднi тiльки одна перспектива – створити одну громаду в межах всього Мiловського району.
Представники програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру на Сходi України запропонували нам увiйти до числа пiлотних громад в забезпеченнi експертного та органiзацiйного супроводу процесу розробки стратегiї розвитку на 2020-2027 роки. 4 березня вирiшено створити робочу групу з розробки стратегiї, у складi якої мають бути представники усiх сiльрад.
 
За матеріалами сайту газети Луганщина - http://luganskua.com/news/7834-milovshchina-yak-spravi-na-skhidnomu-forposti-ukraini/