Прес-центр6 червня 2019, 16:06

Міловські гімназисти побували у друзів з гостинної Литви

У межах литовсько-українського проекту «Підтримка освітніх ініціатив у Новій українській школі: на шляху до змін – 2019», спрямованого на реалізацію ідей Нової української школи та поширення в закладах освіти найкращих європейських практик, заснованих на базових європейських цінностях, була організована поїздка учнів Луганської області з 18 по 26 травня 2019 року до м. Вільнюса, Литва.

У проекті взяли участь учні 10 класу ОНЗ "Міловська гімназія": Лисенко Аліна, Яцемон Влада, Назарько Татьяна, Антонов Максим.
Діти разом з керівниками відправились до Києва, після чого група вирушила в подорож до Литви. У столиці учні не марнували часу, відвідавши Андріївський собор-православну церкву на честь Святого Андрія у стилі українського бароко, пам'ятку архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення; Золоті ворота - найстарішу києво-руську споруду, яку звели за часів князя Ярослава Мудрого і яка збереглась до наших днів.

Особливо захоплюючим було відвідування навчально-розважального центру для дітей та дорослих-музею популярної науки і техніки «Експериментаріум» де учні могли взаємодіяти з інтерактивними експонатами.

Автобусним рейсом «Київ – Вільнюс – Київ» учні вирушили до столиці Литви - держави на березі Балтійського моря. Групу учнів з Луганщини тепло зустріли представники Литовського центру молоді та дітей.

У перші два дні перебування на литовській землі учні мали змогу ознайомитися з історією та культурою країни, краще пізнати один одного, здружитися. Налаштуватись на позитивний лад та продуктивну роботу учасникам дозволили тренінги, командні ігри, які відбулись у Центрі дітей та молоді Литви. Учні були активними учасниками дебатів.

Третій день розпочався поїздкою до гімназії ім. Міколаса Біржишки. Багато емоцій викликала довгоочікувана зустріч з представниками учнівського самоврядування Литви, які мають активну життєву позицію. У ході зустрічі литовські учні розповіли про роль шкільного самоуправління в громадському житті гімназії та країни.

Міловські та литовські гімназисти разом відвідали уроки біології, фізики, музичного мистецтва.

Учителем біології була проведена цікава практична робота з використанням постійних та тимчасових мікропрепаратів, які учні мали можливість виготовити та на власні очі розглянути. На уроці фізики учні гімназії розповідали гостям із України про планети Сонячної системи, разом переглянули захоплюючий фільм про Всесвіт. Учні організували гостям екскурсію гімназією та познайомили зі своїми шкільними традиціями .

Четвертий день був не менш цікавим, ніж попередні. Команда учнів з Міловської гімназії відвідала Сейм Литовської Республіки (Сеймас) та зустрілися з міністром науки та освіти Литви Гінтарасом Степонавічюсом, який розповів про особливості роботи Сейму, прийняття законів, життя депутатів та про те, як стають політиками тощо. Особливу увагу міністр приділив питанню пріоритетних напрямків розвитку освіти Литви. Екскурсовод показав гостям кабінети, зали засідань та конференц-зал, де працюють парламентарії, приймаючи важливі для країни закони.

Також для юнаків та дівчат була організована екскурсія до Посольства Швеції в Литві, де учні дізнались про можливості навчання у Швеції, отримали корисну літературу та контакти, за якими майбутні абітурієнти можуть отримати відповіді на всі питання, які виникнуть під час вступу.

Пізніше відбулася пізнавальна зустріч з волонтерами EVS (Європейська волонтерська служба) в ЦДМЛ (Центр дітей та молоді Литви), які беруть активну участь у повсякденній діяльності центру, організованих заходах, являються помічниками молоді з обмеженими можливостями .

Волонтери ділилися своїми власними ідеями, які за підтримки Центру їм вдалося реалізувати. 

Після продуктивної та пізнавальної роботи на учнів чекала розважальна програма: поїздка до Тракайського замку - найбільшого із збережених у Литві старовинних замків, який знаходиться в стародавній резиденції литовських князів, у місті Тракай. Замок розташований на острові в озері Гальве.

Дуже цікаво пройшов майстер-клас з приготування караїмської страви кібінай. Це пиріжки у формі півмісяця із дріжджевого тіста з начинкою із нарізаної баранины, яловичини чи свинини, випечені у духовці. Учні власноруч готували пиріжки, випікали їх та смакували своїми виробами та тими, які приготували справжні майстри своєї справи. За свою роботу всі учасники отримали відповідні сертифікати.

В останній день перебування у Вільнюсі відбувся прощальний вечір та обмін подарунками учасників проекту та учнів з гімназії. Діти обмінювались контактами та дарували один одному на згадку сувеніри, виготовлені власноруч. Відпочинок був насиченим, цікавим та корисним.

Надзвичайний патріотизм литовських однолітків, їх шанобливе ставлення до громадянських цінностей вразив гімназистів, вони серцем відчули, наскільки їхні ровесники люблять свою Батьківщину, розвивають в собі лідерські якості, які у майбутньому допоможуть їм бути успішними та корисними у справі розвитку своєї держави.

Діти перейняли кращий досвід учнівського самоврядування як складової литовської освіти, який вони зможуть упроваджувати у власному закладі після повернення додому. Участь у цьому проекті дала можливість гімназистам зрозуміти, наскільки важливим є розвиток лідерських якостей, активна життєва позиція, бо це – запорука успішного майбутнього кожної людини, а отже, і країни.

Дякуємо організаторам проекту за незабутні враження та безцінний досвід!