Прес-центр15 вересня 2020, 19:09

Міловський місцевий центр правової допомоги повідомляє: вже працює новий РЕЄСТР БУДІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ; Щодо виплати кредиту поручителем

На сайті Мінцифри повідомили, що в Україні почав працювати новий Реєстр будівельної діяльності та Публічний портал системи. Це перший етап впровадження Єдиної державної електронної системи у межах реформування галузі містобудування України.
Кожен об'єкт буде вноситися до Реєстру з унікальним ідентифікатором. Це дозволить прив'язати до об'єкту всі дозвільні документи, містобудівну та проєктну документацію, відомості про учасників будівництва, фото та іншу інформацію. Так, можна буде запобігти внесенню некоректних даних до Реєстру. А також зробити процес моніторингу законності будівництва на всіх етапах швидким та ефективним.
Переваги нового реєстру:
  • Отримання даних про права власності та землю завдяки електронній взаємодії між реєстрами;
  • Будуть проводитися автоматичні перевірки, реєстр не дасть зареєструвати об'єкт, який не відповідає законодавчим критеріям;
  • Можливість наносити положення об'єктів на карту та зручне їх відображення за типами;
  • Інтегровано довідники та реєстри, такі як перелік атестованих осіб, об'єктів культурної спадщини та небезпечних об'єктів;
  • Усі документи з самого початку будівництва і до введення в експлуатацію створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в Реєстрі;
  • Надаватиме відкритий доступ до відомостей нового Реєстру будівельної діяльності;
  • Портал містить актуальну статистику щодо наданих послуг, що оновлюється у реальному часі, онлайн-консультації через чат-бот та калькулятор для визначення класу наслідків будівель;
  • Працівники будівельної сфери отримають захищений доступ до нового Реєстру через персональні електронні кабінети. Вхід до кабінету можливий лише з використанням КЕП. Це гарантуватиме захист даних та фіксування усіх змін в документах.
У липні заплановано наступний етап впровадження Єдиної системи - запуск Електронних послуг сфери будівництва на порталі "Дія". Українці зможуть отримувати автоматизовані послуги у сфері будівництва для об'єктів з незначним класом наслідків (СС1).
Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, 099 460 93 68, чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно. Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!
 
_____________________________________________________
 
 
 
«Мій близький родич взяв кредит, та не віддав у строк. Також він вказав мій телефон як поручителя, і тепер мені дзвонять з вимогами віддавати кредит замість нього. Я не підписував ніяких документів та не надавав копію паспорта. Що робити?»
 
Відповідає юрист Міловського місцевого центру Сергій Бабанін:
Відповідно до законодавства України кредитним зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.
Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор. Зобов'язання не створює обов'язку для третьої особи (якщо така особа не є стороною договору, наприклад, поручителем).
Отже, якщо Ви не є поручителем за кредитним договором (а це є так, бо ви не підписували документів), то банк не має права вимагати від Вас сплати кредиту, в тому числі й не може примусово вилучити ваше майно, і тим більше Ви не можете бути обвинуваченим у кримінальній справі.
Якщо виникла підозра, що Вам телефонують не працівники банку, а працівники колекторської контори, рекомендуємо при наступному дзвінку вчинити такі дії:
  1. Спочатку попросіть, щоб Вам надали інформацію: хто і на якій підставі Вам телефонує.
  2. Повідомте, що Ви не є поручителем, та не маєте ніякого відношення до даного кредиту.
  3. Попросіть зафіксувати цю інформацію і видалити Ваш телефон із бази.
Якщо це дійсно працівники банку, вони повинні відрекомендуватись і надати Вам всю необхідну інформацію (в тому числі найменування банку, номер кредитного договору, на кого оформлений кредит тощо). Якщо Вам нададуть таку інформацію, ми рекомендуємо звернутися до відділення банку із письмовою заявою,у якій необхідно буде зазначити, що Вас безпідставно турбують. У такій заяві Ви вказуєте свої дані, а також дані щодо кредиту. Заяву ми рекомендуємо писати у 2 екземплярах: перший залишається в банку, а на другому роблять відмітку про прийняття. Після того, як Ваша заява буде розглянута (а це має відбутись в межах, передбачених законом, до 45 днів), банк повідомить Вам рішення по Вашій заяві (наприклад, "помилка була виправлена і Вам більше не будуть телефонувати").
Якщо зазначені вище дії не допоможуть, то Вам варто знати, що дані особи не мають права вимагати від Вас погашення боргу, а тим більше «відкривати кримінальну справу».
Ми рекомендуємо звернутися до правоохоронних органів із заявою про дії колекторів або працівників банку, які чинять на Вас моральний тиск, погрожують тощо. Як підтвердження до заяви Ви можете додати запис телефонної розмови (у такому випадку Ви зобов’язані повідомити співрозмовника про те, що Ви записуєте розмову).
Звичайно, кримінальне провадження за цим фактом не відкриють, однак розібратися з ситуацією правоохоронні органи зобов’язані.
Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49; 099 460 93 68;  098 446 26 91 чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно.
Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!