Прес-центр27 cічня 2021, 11:01

Міловський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує: 1) _Про ставки судового збору у 2021 році; 2) _Звернення за безоплатною правовою допомогою

1)
Про ставки судового збору у 2021 році
Нагадуємо, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
З 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складатиме 2270,00 гривень.
Розглянемо розміри судового збору за подання деяких категорій заяв:
  1. Встановлення фактів, що мають юридичне значення (наприклад, факт смерті для отримання свідоцтва про смерть).
Більшість судів звільняють від сплати судового збору у такій категорії справ, на підставі п. 21 ст. 5 Закону (чи буде вас звільнено від сплати, необхідно з’ясовувати безпосередньо в суді, до якого буде подано заяву).
Проте, у разі відмови, необхідно буде сплатити збір, відповідно до пп.4 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону, за подання:
заяви у справах окремого провадження; заяви про забезпечення доказів або позову; заяви про перегляд заочного рішення фізичною особою – 20% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270), що становитиме протягом 2021 року: 454,00 грн.
Як бачите, тим самим підпунктом встановлено розмір судового збору за подання заяви про перегляд заочного рішення (наприклад, перегляд заочного рішення у справі про стягнення заборгованості за кредитним договором), а отже розмір судового збору також складатиме 454,00 грн.
  1. У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення (наприклад, ст. 204-2 КУпАП (порушення порядку в’їзду/виїзду з тимчасово окупованої території), якщо вас не було звільнено від судового збору на підставі ст. 288 КУпАП, необхідно буде сплатити збір, відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону, а саме – 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Що становитиме протягом 2021 року також:  454,00 грн.
Необхідно зазначити, що відповідно до ст. 288 КУпАП, особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита. Але Велика Палата Верховного Суду у постанові від 18 березня 2020 року № 543/775/17 визначила, що за оскарження постанов про накладення адміністративних стягнень необхідно платити судовий збір. Тому краще або сплачувати судовий збір відразу, або уточнювати інформацію про можливість звільнення від сплати від судового збору в суді.
͟В͟а͟ж͟л͟и͟в͟о͟!͟ ͟У͟ ͟р͟а͟з͟і͟ ͟с͟п͟л͟а͟т͟и͟ ͟с͟у͟д͟о͟в͟о͟г͟о͟ ͟з͟б͟о͟р͟у͟,͟ ͟у͟ ͟п͟о͟з͟о͟в͟н͟і͟й͟ ͟з͟а͟я͟в͟і͟ ͟н͟е͟о͟б͟х͟і͟д͟н͟о͟ ͟п͟р͟о͟с͟и͟т͟и͟ ͟с͟т͟я͟г͟н͟у͟т͟и͟ ͟с͟у͟д͟о͟в͟и͟й͟ ͟з͟б͟і͟р͟ ͟з͟ ͟в͟і͟д͟п͟о͟в͟і͟д͟а͟ч͟а͟ ͟у͟ ͟з͟а͟з͟н͟а͟ч͟е͟н͟о͟м͟у͟ ͟р͟о͟з͟м͟і͟р͟і͟.͟ ͟Я͟к͟щ͟о͟ ͟б͟у͟д͟е͟ ͟з͟а͟д͟о͟в͟о͟л͟е͟н͟о͟ ͟п͟о͟з͟о͟в͟н͟і͟ ͟в͟и͟м͟о͟г͟и͟,͟ ͟с͟у͟д͟о͟в͟и͟й͟ ͟з͟б͟і͟р͟ ͟б͟у͟д͟е͟ ͟с͟т͟я͟г͟н͟у͟т͟о͟ ͟з͟а͟ ͟р͟а͟х͟у͟н͟о͟к͟ ͟б͟ю͟д͟ж͟е͟т͟н͟и͟х͟ ͟а͟с͟и͟г͟н͟у͟в͟а͟н͟ь͟ ͟н͟а͟ ͟к͟о͟р͟и͟с͟т͟ь͟ ͟п͟о͟з͟и͟в͟а͟ч͟а͟.͟
  1. За подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру (наприклад, визнання протиправними дії Пенсійного фонду або органу соціального захисту) фізичною особою, згідно п.3 ч.2 ст.4 Закону, сплачується 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становитиме протягом 2021 року: 908,00 грн. Якщо позовні вимоги буде задоволено, судовий збір також має бути стягнуто на користь позивача.
Враховуючи поганий майновий стан позивача, радимо подавати клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке може бути подано як окремий документ, так і як частина самої заяви.
  1. Якщо ви подаєте до суду заяву про встановлення судового контролю, звертаємо увагу на те, що, наприклад, у постанові по справі № 440/207/19 від 22 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку про відсутність підстав для сплати судового збору  за подання заяви про встановлення судового контролю за виконанням рішення суду в порядку ст. 382 КАС України.
При поданні зазначеної заяви, слід посилатися на рішення КАС/ВСУ від 22 січня 2020 року № 440/207/19.
͟Ч͟и͟ ͟з͟а͟в͟ж͟д͟и͟ ͟н͟е͟о͟б͟х͟і͟д͟н͟о͟ ͟с͟п͟л͟а͟ч͟у͟в͟а͟т͟и͟ ͟с͟у͟д͟о͟в͟и͟й͟ ͟з͟б͟і͟р͟?͟
Ні. Згідно ст. 5 Закону від сплати судового збору під час розгляду справи В УСІХ СУДОВИХ ІНСТАНЦІЯХ звільняються певні категорії осіб: 
Наприклад, це позивачі у справах про стягнення аліментів, про поновлення на роботі; особи з інвалідністю I та II груп; законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю; громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Наявність лише самої довідки внутрішньо переміщеної особи не дає пільг зі сплати судового збору.
͟Я͟к͟щ͟о͟ ͟я͟ ͟н͟е͟ ͟н͟а͟л͟е͟ж͟у͟ ͟д͟о͟ ͟ц͟и͟х͟ ͟к͟а͟т͟е͟г͟о͟р͟і͟й͟,͟ ͟ч͟и͟ ͟м͟о͟ж͟л͟и͟в͟о͟ ͟в͟і͟д͟с͟т͟р͟о͟ч͟и͟т͟и͟,͟ ͟р͟о͟з͟с͟т͟р͟о͟ч͟и͟т͟и͟ ͟с͟п͟л͟а͟т͟у͟ ͟с͟у͟д͟о͟в͟о͟г͟о͟ ͟з͟б͟о͟р͟у͟,͟ ͟з͟м͟е͟н͟ш͟и͟т͟и͟ ͟й͟о͟г͟о͟ ͟р͟о͟з͟м͟і͟р͟ ͟а͟б͟о͟ ͟б͟у͟т͟и͟ ͟з͟в͟і͟л͟ь͟н͟е͟н͟и͟м͟ ͟в͟і͟д͟ ͟й͟о͟г͟о͟ ͟с͟п͟л͟а͟т͟и͟?͟
Так, Рішенням Європейського Суду з Прав Людини у справі «Креуз проти Польщі» (Kreuz v. Poland) від 19.06.2001 року, заява № 28249/95  визначено,що сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.
Для того, щоб гарантувати справедливий баланс між підтримкою нормального функціонування судової системи і захистом інтересів заявника при поданні позову до суду, внутрішньодержавні суди звільняють від сплати державного мита заявників, які можуть підтвердити свій поганий фінансовий стан (п. 111 рішення ЄСПЛ від  20 лютого 2014 року у справі «Шишков проти Росії» («Shishkov v. Russia»).
Отже, необхідно підтвердити свій поганий фінансовий стан, наприклад: довідкою про доходи з податкової, пенсійного фонду або довідкою з органу соціального захисту та подати відповідне клопотання до суду. 
͟В͟а͟ж͟л͟и͟в͟о͟!͟ ͟П͟о͟д͟а͟н͟н͟я͟ ͟з͟а͟з͟н͟а͟ч͟е͟н͟и͟х͟ ͟д͟о͟в͟і͟д͟о͟к͟ ͟н͟е͟ ͟д͟а͟є͟ ͟г͟а͟р͟а͟н͟т͟і͟й͟ ͟і͟з͟ ͟з͟а͟д͟о͟в͟о͟л͟е͟н͟н͟я͟ ͟к͟л͟о͟п͟о͟т͟а͟н͟н͟я͟.͟ 
За умов, зазначених у частині першій  статті 8 Закону, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.
Суд може зменшити розмір судового збору, або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій  статті 8 Закону.
Сплата судового збору
Для формування квитанції або онлайн сплати, ви можете скористатися сайтом Судової влади України,  для цього необхідно:
  1. Обрати суд, до якого буде подано заяву;
  2. Обрати найменування документа і дії, за які справляється судовий збір;
  3. Заповнити свої дані;
  4. Сформувати квитанцію для оплати у будь-якій касі на підконтрольній території України у готівковій формі або сплатити онлайн.
______________________________________________________________________________________
 
2)
За минулий рік Міловським місцевим центром було отримано загалом 1880 звернень від громадян. З них, для надання безоплатної вторинної правової допомоги (кілька сотен справ), клієнтам призначався юрист від місцевого центру, або адвокат, які безоплатно відстоювали  інтереси клієнтів в суді.
 Більшість наших клієнтів була внутрішньо переміщеними, або малозабезпеченими особами. На рахунку наших юристів і адвокатів – багаторічний досвід та сотні успішних судових справ, сотні задоволених людей та значні суми зекономлених людських коштів. Виграні справи різного рівня — від рядових визначень народжених чи померлих на непідконтрольній території до скасування несправедливо накладених багатотисячних штрафів; від аліментів до одержання житла.
Найбільше питань було з цивільного та сімейного права; також значна кількість питань з соцзабезпечення та пенсійного права. Ще одна провідна тема 20-21 років – земельна реформа, земельне право та безоплатне одержання земельних ділянок від держави.
Нагадаємо, що безоплатна ͟п͟е͟р͟в͟и͟н͟н͟а͟ правова допомога у вигляді консультацій надається всім бажаючим.
Безоплатна ͟в͟т͟о͟р͟и͟н͟н͟а͟ правова допомога у вигляді послуг безоплатного адвоката (для представництва інтересів особи в суді та інше) можлива для певних незахищених категорій осіб, зазначених у Законі про БПД. Це, насамперед, малозабезпечені, внутрішньо переміщені особи, діти та діти-сироти (їх законні представники), особи з інвалідністю, учасники АТО/ООС та інші.
На початок 2021 року Міловський місцевий центр працює за звичайним графіком. Цьому не перешкоджує ні карантин, а ні локдаун, прийом ведеться як дистанційно, так і особисто.
У минулому році скінчився строк співпраці з благодійною організацією «Восток-SOS», завдяки якій весь минулий рік юристи місцевого центру мали змогу дістатись до віддалених сіл Міловського, Марківського, Біловодського, Станично-Луганського районів та прийняти звернення від місцевих жителів, економлячи їх кошти та час. Наразі ведеться робота по відновленню партнерства, а до того кожен може звернутись за безоплатною правовою допомогою дистанційно, за телефоном або відео-зв’язком у будь-який зручний спосіб та робочий час.
Також працюють наші дистанційні пункти, вони розташовані в Марківській бібліотеці, Марківській ОТГ, Городищенській сільраді, Станично-Луганському УСЗН, Передільській сільраді та районних секторах філій ДУ "Центр пробації" в усіх зазначених районах.
За правовою допомогою можна звертатись в робочі часи до:
Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться в смт Мілове, вул. Миру, 37 (2-й поверх), тел. для консультацій: (06465) 2-14-54, 099 640 93 68 та 098 446 26 91 (також Viber);
—  Біловодського бюро правової допомоги у смт Біловодськ, вул. Біловоди, 9, тел. (06466) 9-12-78;
Станично-Луганського бюро правової допомоги: смт Станиця Луганська, вул. Центральна, 31, 2й поверх, тел.: (06472) 2-14-54.