Прес-центр7 липня 2020, 13:07

Міловський МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області нагадує: Захист нового врожаю!

Жнива – напружена для хліборобів пора та пожежонебезпечний період для рятувальників. З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність загоряння лісів, торфовищ та сільгоспугідь. Особливу небезпеку створюють спекотна погода, сухі хліба, людська недбалість та безвідповідальність. Тому у цей напружений період, усім необхідно об`єднати зусилля, аби не допустити вогонь на поля та у місця зберігання врожаю, забезпечити населення хлібом та до зернини зберегти вирощене.
Аби запобігти виникненню пожеж та зберегти врожай необхідно пам’ятати, що випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а це призведе до великих матеріальних та економічних збитків. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, може призвести до виникнення алергічних захворювань у людей, а також завдати значної шкоди навколишньому середовищу.
Разом з тим, Міловський міськрайонний відділ Головного управління ДСНС України у Луганській області звертається до керівників сільськогосподарських підприємств району з проханням вжити необхідних заходів щодо недопущення виникнення пожеж під час збирання та зберігання врожаю. Так, необхідно розробити ряд протипожежних заходів, серед яких – цілодобова охорона полів, перекриття тимчасових доріг і стежок, які проходять через хлібні поля, обкошування та оборювання смугою не менше чотирьох метрів хлібних полів в місцях їх прилягання до лісових масивів, автомобільних та залізничних магістралей смугою не менше чотирьох метрів, хлібні масиви перед косовицею повинні бути розбиті на ділянки площею не більше 50 гектарів. Між ділянками робляться прокоси шириною 8 метрів, посередині прокосів оборюється смуга шириною не менше 4 метрів, їздити полями дозволяється тільки транспортом, забезпеченим необхідними засобами протипожежного захисту. Організувати виготовлення агітаційних матеріалів щодо збереження врожаю від вогню (трафарети, листівки, панно, знаки безпеки тощо) і встановити їх у місцях збирання врожаю, зберігання та переробки зерна і грубих кормів. Забезпечити сертифікованими вогнегасниками об’єкти сільськогосподарського виробництва, провести роботу щодо вогнезахисної обробки дерев`яних конструкцій. Підготувати місця для зберігання сіна та соломи, складання грубих кормів, огородити та обладнати їх блискавкозахистом і засобами пожежогасіння. Забезпечити приміщення необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, привести в робочий стан вогнегасники, укомплектувати пожежні щити необхідним інвентарем, провести перевірку забезпечення первинними засобами пожежогасіння сільськогосподарської техніки, яка буде задіяна під час жнивної кампанії.
Варто нагадати керівникам господарств, що згідно із діючим законодавством питання забезпечення протипожежного захисту покладені персонально на них. А тому потрібно зробити належні висновки і усунути недоліки в питаннях підготовки до охорони нового врожаю від пожеж.     Пам`ятайте, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум`я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено.
         Дії при виникненні пожежі. У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати. Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею.
Суворе дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина.
 
                                                        Міловський МРВ ГУ ДСНС
                                                         України у Луганській області