Прес-центр17 cічня 2019, 14:01

Мінекономрозвитку розпочинає конкурсний відбір проектів на отримання державних грантів

21 грудня 2018 року відбулося перше засідання конкурсної комісії з відбору проектів для державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва.

На першому засіданні комісія затвердила механізм та умови відбору заявок претендентів, критерії оцінювання кращих проектів, рекомендації оператору фонду щодо організації процедур відбору тощо.

Оцінка проектів відбуватиметься за низкою критеріїв: новизна, ступінь готовності до комерційного впровадження, соціальна або ринкова доцільність, наявність правоохоронних документів, строк впровадження та інші показники.

Це експериментальний проект державної підтримки інновацій та винахідництва, який ініціювало Міністерство економічного розвитку і торгівлі України разом з Державною інноваційно-кредитною установою (Установа). «Проект допоможе винахідникам реалізувати свої винаходи, розробки, корисні моделі, не просто на папері, а впровадити у реальне виробництво», – прокоментував Степан Кубів.

Прийом заявок на конкурс проектів із загальним бюджетом 100 млн грн розпочнеться з 1 січня і триватиме до 30 вересня 2019 року. Це перший етап конкурсного відбору, коли винахідник – фізична або юридична особа може надіслати свою заявку на участь у конкурсі та позмагатися за один з державних грантів у розмірі до 500 тис грн кожен.

Степан Кубів наголосив, що очікуються заявки на винаходи, ноу-хау, інші результати інтелектуальної та творчої діяльності, які потім ляжуть в основу бізнес-моделі для втілення на практиці. Кошти державної підтримки винахідництва передбачають закупівлю послуг для відібраних проектів у прозорий та публічний спосіб із застосуванням платформи «ProZorro» відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

Подати заявку та знайти більш детальну інформацію про Установу і конкурс можна на офіційній сторінці за посиланням: http://bit.ly/2AbUDXl.