Прес-центр7 липня 2020, 13:07

Місцеві вибори мають відбутися в безпечних умовах для здоровʼя всіх субʼєктів виборчого процесу

На цьому наголосив під час засідання відповідної робочої групи член ЦВК Сергій Постівий
Сьогодні у Центральній виборчій комісії під головуванням члена Комісії Сергія Постівого відбулося перше засідання робочої групи з розробки рекомендацій і заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.
У заході взяли участь члени ЦВК Ірина Єфремова, Андрій Гевко, народний депутат України Тетяна Плачкова, представники Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоровʼя, інших органів центральної виконавчої влади. Також до роботи групи долучилися керівник проєкту Ради Європи “Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні” Інна Зубар і заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Георгій Кобахідзе.
Як поінформував Сергій Постівий, завдяки отриманій на запит Центральної виборчої комісії інформації про успішний  досвід проведення виборів в умовах COVID-19 у Південній Кореї, де у квітні поточного року відбулися парламентські вибори, та інформації, яку надала IFES, Комісії вже вдалося вивчити та проаналізувати досвід організації та проведення виборів в умовах пандемії коронавірусу в деяких зарубіжних країнах.
За його словами, Центральна виборча комісія – це постійно діючий колегіальний державний орган, який наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів. В той же час ЦВК не наділена повноваженнями для організації заходів щодо запобігання поширенню COVID-19.
“Проте Центральна виборча комісія несе відповідальність за організацію адміністрування найближчих місцевих виборів, які ймовірно пройдуть в умовах непростої епідеміологічної ситуації та повʼязаних з цим певних карантинних обмежень. При цьому в процесі організації вказаних виборів будуть задіяні майже 500 тисяч осіб – члени виборчих комісій та залучені до роботи в них працівники. Відтак, Комісії вже зараз необхідно скоординувати спільну роботу в цьому напрямі з профільними міністерствами та відомствами, до повноважень яких якраз і входять згадані питання”, – зазначив Сергій Постівий.
Тож до 1 серпня робоча група має розробити рекомендації та заходи, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19 під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, зокрема, для ЦВК, територіальних та дільничних виборчих комісій. Окрім того, виходячи із напрацювань групи, будуть підготовлені відповідні звернення до профільного Комітету Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, державних органів та установ з метою вжиття заходів для сприяння в організації та підготовці проведення зазначених виборів у межах наданих  повноважень.
Важливим напрямом, як зауважив керівник робочої групи, має стати й інформаційно-просвітницька робота серед виборців. Аби вони свідомо поставилися до необхідності дотримання епідеміологічних заходів під час голосування на виборчих дільницях.
“Сподіваюсь, що спільними зусиллями з усіма зацікавленими сторонами, відповідними органами та службами нам вдасться зробити все можливе, аби чергові місцеві вибори відбулися не тільки відповідно до найкращих міжнародних демократичних стандартів, а й у безпечних для здоровʼя всіх субʼєктів виборчого процесу умовах”, – наголосив за підсумками першого засідання робочої групи член ЦВК Сергій Постівий.
 
За інформацією сайту Центральної виборчої комісії - https://cvk.gov.ua/novini/mistsevi-vibori-mayut-vidbutisya-v-bezpechnih-umovah-dlya-zdorov-ya-vsih-sub-iektiv-viborchogo-protsesu.html