Прес-центр9 листопада 2017, 14:11

Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови, міловчани писали Всеукраїнський диктант національної єдності. Цьогорічний – сімнадцятий – радіодиктант проходив під гаслом «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета».  
Акцію з написання Всеукраїнського диктанту національної єдності Національна радіокомпанія України (НРКУ) започаткувала ще у травні 2000 року, з нагоди Дня перепоховання Тараса Шевченка і Дня рівноапостольних Кирила та Мефодія. Відтоді щороку цього дня українці – від великого до малого – можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Радіодиктанти рідної мови існують в багатьох країнах світу, зокрема Польщі, Китаї, Франції.
За словами координатора акції, ведучої спецпроекту «XVII Радіодиктант національної єдності» Аліни Акуленко, протягом останніх 17 років ця акція перетворилася із звичайної перевірки знань української мови до масштабного міжнародного флешмобу.  
Традиційно текст радіодиктанту  складає і читає в ефірі Українського радіо доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників із української мови, теле- і радіоведучий Олександр Авраменко.
Ті, хто напише диктант без помилок, будуть відзначені символічними призами. При цьому, важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада на адресу Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті.