Прес-центр19 вересня 2018, 17:09

Нові державні будівельні норми акцентують увагу на безпеці і комфорті громадян

На сьогоднішній день відбулися зміни в державних будівельних нормах як відносно стану доступності так і містобудування взагалі, а саме, затверджено чотири ДБН:
- ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти (на заміну ДБН В.2.2-4-97 «Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів»)
- ДБН В.2.2-3:2018  «Будинки і споруди. Заклади освіти» (на заміну ДБН В.2.2-3-97
- ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» (на заміну ДБН В.2.3-5-2001 «Споруди транспорту. Вулиці та дороги населених пунктів»)
- та найважливіший – ДБН Б.2.2-12:2018 ««Планування і забудова територій», який має замінити 6 різних ДБНів (на заміну ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4-97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2-95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89-80 «Генеральные планы промышленных предприятий»).
Серед основних нововведень, які впроваджено - це можливість розміщення у житлових будинках вбудованих дитсадків, введення нових термінів «Блакитна лінія» (обмеження висоти забудови на генеральному плані), «Зелена лінія» (обмеження забудови для збереження зелених територій), вимоги до створення інклюзивного навчального простору та безбар’єрного простору, можливість відкритого навчального простору - різноманітні варіанти організації навчання тощо. Впровадження нових ДБН дадуть нову якість комфортного середовища безпосередньо для проживання громадян.
Мета цих заходів – створити для громадян якісний, комфортний і безпечний життєвий простір завдяки впровадженню нових державних будівельних норм. Це дозволяє з одного боку забудовникам рухатися у напрямку запровадження сучасних технологій і методів проектування, з іншого – при дотриманні певних ДБН, акцентувати увагу на безпеку і комфорт громадян при реалізації будівельного проекту.