Прес-центр19 cічня 2021, 13:01

Обережно, шахраї!

Міловський ВП ГУНП в Луганській області інформує: що в Луганській області поширились випадки шахрайських дій проти населення, згідно статистики великий процент шахрайських дій це телефонне шахрайство — такий вид шахрайства, коли шахрай телефонує і переконує жертву повідомити особисту, фінансову чи конфіденційну інформацію або переказати гроші.

Що потрібно шахраю?

  • Реквізити платіжної картки
  • Паролі, коди банків та мобільних операторів
  • Кодові слова
  • Зняти ліміти з картки жертви
  • Або переконати жертву здійснити переказ коштів на свою користь

Шахрай може назватися будь-ким: працівником банку, працівником НБУ, пенсійного фонду, фіскальної служби, працівником поліції, працівником комунальних служб, працівником мобільного оператора, покупцем вашого товару тощо.

Потрібно припинити розмову в таких випадках, коли:

  • запитують термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів;
  • обіцяють легкі гроші (несподіваний виграш);
  • керують в телефонній розмові вашими діями (направляють до терміналу чи банкомату);
  • просять сфотографувати та переслати/надати фото платіжної картки;
  • лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок;
  • просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

Три типових сценарії телефонного шахрайства

  1. Сценарій «Ваша картка заблокована». Шахрай маскується під працівника банку і просить надати інформацію: реквізити картки, одноразові паролі. Також під час розмови шахрай може переконувати здійснити перерахунок коштів, зняти ліміт по картці. Пам’ятайте, працівники банку ніколи не телефонують, щоб дізнатись зазначену інформацію. Є сумніви шахрай чи працівник? Передзвоніть на офіційний номер телефону банку, який зазначеній на картці.
  2. Сценарій «Мамо, я в поліції або у лікарні». Вночі телефонує нібито представник правоохоронних органів і повідомляє, що Ваш родич в поліції за бійку, ДТП, крадіжку тощо. Щоб його визволити вам необхідно сплатити кошти (перерахувати грошову компенсацію постраждалому/слідчому/лікарю чи судді тощо). Для переконливості шахрай передає слухавку нібито родичеві, який жалібним голосом пояснює, що сталася біда. Перед тим, як віддавати, сплачувати чи переказувати кошти, зателефонуйте своєму родичу та запитайте, як у нього справи.
  3. Сценарій «Ви виграли автомобіль, квартиру, мільйон тощо». Жертві надходить SMS-повідомлення щодо виграшу, більше деталей на сайті або за телефоном. Особа, передзвонює за вказаним номером, де їй пояснюють, щоб отримати свій приз, необхідно сплатити податок у розмірі 1% від його вартості. Для переконливості шахраї можуть створити сайт, на якому є вся інформація щодо «акції» та відгуки попередніх переможців. Пам’ятайте! Податки не перераховує отримувач виграшу (вони утримуються з суми виграшу через її зменшення на суму податків) Дізнавайтесь більше про поради для захисту персональних даних за посиланням.