Прес-центр27 cічня 2021, 12:01

Обережно! Шахраї!

Міловським відділом Старобільської місцевої прокуратури проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо заборони надання персональних даних, номерів банківських карток та інших відомостей, якими володіє клієнт у телефонному режимі.
На цей час велика кількість вчинених шахрайств пов’язані з банківськими платіжними картками. Суть такого шахрайства полягає в тому, що шахрай переконує користувача картки розкрити конфіденційну інформацію (номер картки, PIN, термін дії картки, CVV2/CVC2-код тощо) за допомогою певних методів психологічного впливу, наприклад, представляючись співробітником банку або інших установ соціальної сфери. Шахраї, отримуючи номер телефону з відкритих джерел або використовуючи метод підбору, дзвонять його власнику та «в цілях безпеки» чи «для авторизації або проведення ідентифікації» просять назвати персональні дані (дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN – код і CVV – код). Також вони можуть попросити назвати код з SMS, яке «зараз надійде на Ваш телефон».
При отриманні подібних дзвінків перш за все необхідно пам’ятати, що співробітники банку ніколи не дзвонять клієнтові з невідомого мобільного номеру з метою отримання конфіденційної інформації по платіжній картці та не просять назвати ці дані по телефону.
Користувачам карток в жодному разі не можна повідомляти особисті дані за телефоном. Крім того, якщо в банківській установі підозрюють шахрайські дії з якоюсь карткою, банк не телефонує користувачеві, а блокує картку.
   Отже, при отриманні подібних дзвінків можна сміливо переривати розмову з шахраями та одразу ж телефонувати до банку за офіційними номерами телефонів, що вказані на картці і повідомити про подію.
 
 
Дмитро Надрага
Заступник начальника Міловського відділу
Старобільської місцевої прокуратури Луганської області