Прес-центр7 грудня 2018, 11:12

Пам'ятка громадянам: що робити при виявленні вибухонебезпечних предметів

Фахівці Міловського міжрайонного відділу ГУ ДСНС України у Луганській області нагадують про дії населення при виявленні вибухонебезпечних предметів (ВНП).
1. Отже, помітивши залишений у транспорті, під`їзді будинку або в інших місцях пакет (сумку, коробку), ні в якому разі не можна чіпати його – можливо, в ньому знаходиться вибухонебезпечний предмет.
2. За номером телефону «101» потрібно негайно повідомити оперативно-рятувальну службу району, за номером «102» - поліцію. Якщо ви помітили коробку, пакет, сумку у транспорті, повідомте про це водія.
3. Якщо ви все-таки виявилися свідком терористичного акту, не втрачайте самовладання. Спробуйте запам`ятати людей, тікаючих з місця події – можливо, це і є злочинці.
4. Спробуйте надати допомогу постраждалим до прибуття швидкої допомоги. Передайте свої відомості співробітникам спецслужб, прибувшим на місце події.
5. Не грайте з вибуховими пакетами, якщо якимось чином він опинився у вас – можна отримати тяжкі опіки та травми.
6. Не кидайте в багаття патрони – вони можуть вистрілити і поранити оточуючих людей.
7. Остерігайтесь вибуху кисневих балонів, судин під тиском, порожніх бочок з-під бензину та розчинника, газоповітряних сумішей.
8. Виявивши підозрілий предмет, схожий на снаряд, міну, гранату, не наближайтесь до нього і не кидайте каміння – снаряд може вибухнути.
9. Потрібно відгородити місце, де виявлено ВНП.
10. Нікого не допускайте до цього місця, організуйте біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб.
Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Тому ні в якому разі громадянм не можна робити це самім, адже це може призвести до трагічних наслідків.