Прес-центр7 червня 2019, 11:06

Парламент ухвалив «безвіз» для імпортної сільгосптехніки

6 чеврня 2019 р. Верховна Рада України ухвалила проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання» (№10183).

Законом вноситься низка змін до законодавства в сфері технічного регулювання, що є необхідними умовами для реалізації положень Угоди про асоціацію з ЄС та зрушить з місця питання щодо укладення з Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (угоди АСАА). Це дасть змогу почати процедуру розширення дії угоди АСАА на сферу сільського господарства.

Законопроект 10183 вносить зміни у 15 законів України та стосується низки питань, пов«язаних з процедурою сертифікації і оцінки відповідності, сфери дії, діяльності органів з оцінки відповідності і технічних служб, які матимуть вплив і на сільськогосподарську сферу, зокрема, затвердження типу тракторів.

За оцінкою експертів ухвалений закон зробить великий крок до відкриття так званого «промислового безвізу» і відповідно спростить доступ української промислової продукції на ринки ЄС.

Також ухвалений закон дає можливість: визнати результати оцінки відповідності тракторів, виготовлених в інших країнах, якщо вимоги відповідають українським; підписувати на рівні держав договори про визнання результатів оцінки відповідності; на законодавчому рівні закріпити право органів затвердження і технічних служб укладати угоди про визнання результатів.