Прес-центр5 березня 2019, 12:03

Пенсіонери Луганщини вже отримують осучаснені пенсії, – брифінг

Про це сьогодні, 5 березня, на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Вона зауважила, що масовий перерахунок проведено відповідно до показників інфляції і зростання зарплат в країні у відповідності до ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При перерахунку з березня 2019 року показник середньої заробітної плати в Україні, що використовується для обчислення пенсії, збільшився з 3764,40 гривень до 4404,35 гривень або на 17 %.

Формула перерахунку залишається незмінною. Вона також застосовувалась для осучаснення пенсій в жовтні 2017 року.

Формула містить показники пенсіонера про стаж (роки сплати соціальних внесків), розмір заробітної плати, яку він отримував, і рівень середньої зарплати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат. І саме цей показник зараз впливає на розмір пенсії.

Ольга Шарунова підкреслила, що для пенсій, призначених відповідно до ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у розмірі відшкодування фактичних збитків показник середньої заробітної плати для обчислення пенсії також збільшується на 17 % та складає 1086 гривень. 71 коп. (попередній показник заробітної плати 928 гривень 81 коп.)

Важливо, що перерахунок пенсії поширюється на пенсійні справи, призначені за зверненнями, що отримані від громадян до 31 грудня 2018 року.

Цей перерахунок пенсії проведено за матеріалами пенсійних справ автоматично. Він не потребував особистих звернень пенсіонерів до територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Луганській області.

З 1 березня 2019 року в автоматичному режимі проведено перерахунок 307,3 тис. одержувачам пенсій.

Підвищення пенсії відбулось у 284,8 тис. осіб. Середній розмір підвищення з урахуванням одноразової доплати склав 607,65 гривень. Середній розмір пенсії – 3751,39 гривень.

У випадку, якщо розмір доплати до пенсії після проведеного перерахунку з 1 березня складе від 1 коп. до 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата у розмірі 100 гривень.

В разі, якщо розмір пенсії, визначеної за умовами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», по пенсіях, призначених за «спеціальними» законами, буде вищий ніж пенсіонер отримував до перерахунку, то відбувається переведення цієї категорії пенсіонерів на отримання більшого розміру пенсійної виплати.

Крім цього, вперше встановлюється додаткова доплата до пенсії у вигляді одноразової доплати особам, які отримують пенсію у розмірі не більше 1669 гривень 20 коп. (з урахуванням надбавок, підвищень та доплат крім пенсій за «за особливі заслуги перед Україною») та мають необхідний для призначення пенсії нормативний страховий стаж. Розмір доплати складає 2410 гривень17 коп.

Виплата одноразової доплати буде здійснена рівними частинами: у березні 2019 – 1205 гривень 09 коп. та в квітні – 1205 гривень 08 коп.