Прес-центр2 листопада 2017, 16:11

Питання надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам обговорено у райдержадміністрації

Актуальні проблеми соціального обслуговування внутрішньо переміщених осіб у Міловському районі обговорювалися сьогодні, 2 листопада, у райдержадміністрації на засіданні круглого столу. У заході взяли участь заступник голови районної ради Олег Кашуба, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, заступник начальника  Біловодського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Луганської області Тетяна Плясуля, заступник начальника Центру надання безоплатної юридичної допомоги Олександр Мельник, керівники підприємств і організацій селища.
Про стан надання соціальних послуг зазначеній категорії громадян розповіла присутнім начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Вікторія Кошута, зокрема, вона озвучила офіційні дані Міністерства соціальної політики України, згідно з якими станом на 23.10.2017  у нашій країні взято на облік 1 604 059  внутрішньо переміщених осіб (або 1 296 485 сімей). Сьогодні Україна входить у десятку країн світу з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб, які отримали такий статус через збройний конфлікт та насилля. У цьому ми поступаємося лише країнам Середнього Сходу – Сирії, Іраку та Ємену, та випереджаємо Пакистан і Афганістан.
І хоча державою прийнято низку ключових законодавчих актів для забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (це і Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», і Національна стратегія у сфері прав людини на період до 2020 року та інші), проблемні питання залишаються.
Оскільки наша країна долучилася до Європейської соціальної хартії, тож потрібно виконувати взяті зобов'язання щодо сприяння функціонуванню соціальних служб, удосконалення державних стандартів соціального обслуговування, які б впливали на покращання добробуту і розвитку як окремих осіб, так і груп осіб у суспільстві.
Пані Вікторія навела статистичні дані по Міловському району. Так, станом на 01.11.2017 на обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 17187 внутрішньо переміщених осіб. Усім зазначеним громадянам соціальні послуги надаються у повному обсязі, щомісячна адресна допомога нараховується відповідно до чинного законодавства.
Наталія Лимар, директор Територіального центру надання соціальних послуг, зазначила, що працівники центру здійснюють соціальне обслуговування 6 одиноких громадян похилого віку, які є внутрішньо переміщеними особами.
Обговорюючи питання, учасники засідання визнали, що наразі у районі наданням соціальних послуг особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, займаються лише державні та комунальні установи. Відсутні громадські та волонтерські організації, які б відповідали критеріям соціального обслуговування. Тому потрібно активізувати цей напрямок, спрямувати зусилля на розвиток соціального підприємництва тощо.
Завершуючи зустріч, Олег Кашуба привітав присутніх із Днем працівників соціальної сфери, що відзначатиметься у неділю, 5 листопада, та побажав мира і злагоди нашій землі.