Прес-центр9 жовтня 2017, 18:10

Питання призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг розглянуто у райдержадміністрації

Серед соціальних пріоритетів діяльності управління соціального захисту населення є реалізація на місцевому рівні системних заходів з надання населенню субсидій і пільг з оплати житлово-комунальних послуг та на придбання твердого палива і скрапленого газу – саме про це йшлося сьогодні на нараді з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій району, що провів голова райдержадміністрації Артур Король.
Так, з метою удосконалення та підвищення ефективності програм соціальної підтримки населення Урядом протягом серпня – вересня були внесені зміни до Порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Отже, тепер субсидію призначатимуть на період з 16 жовтня по 15 квітня включно. Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно буде лише тим, хто наймає житло або є зміни у складі сім’ї (хтось прописався чи виписався). 
Також змінений період, за яким враховуватимуться доходи під час призначення субсидії – з чотирьох кварталів до двох. Тобто передбачено, що під час здійснення розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуватимуться доходи за третій – четвертий квартали попереднього року, а розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні проводитиметься на підставі доходів за перше півріччя поточного року (на цьогорічний опалювальний період доходи враховуватимуться за період з 01.01.2017 по 30.06.2017 року).
Але зміни у періоді отримання доходів стосуватимуться лише призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу будуть враховуватися доходи за попередній календарний рік.
Як і раніше, інформація про доходи отримуватиметься від органів Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України.
На стан призначення субсидії на наступний період відтепер впливатиме наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, якщо загальна її сума не перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340,00 грн.). Якщо ж заборгованість перевищуватиме 340 грн., то субсидія не призначатиметься.
Змінилися також розміри соціальних нормативів споживання газу для приготування їжі та підогріву води.
Тож кількість електричної енергії для індивідуального опалення знизиться – з 65 кВТ-год. до 51 кВТ-год. на 1 кв.метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.
Кількість природного газу для індивідуального опалення також зазнала змін – з 5,5 куб. метрів до 5,0 куб. метрів на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.
У разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача  кількість природного газу складатиме 5,4 куб. метрів (було 7,1 куб. метрів на одну особу на місяць), за наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куб.метрів  (було 14 куб. метрів на одну особу на місяць).