Прес-центр23 березня 2020, 17:03

ПЛР-тести для виявлення коронавірусу будуть доправлені в лабораторії по всій країні до кінця понеділка

Україна забезпечена тестами для проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) з виявлення коронавірусної інфекції більш ніж на 10 днів. На поточному тижні відбудеться ще декілька поставок у країну тестів і медичних засобів.

Військовий літак Іл-76, який у ніч проти понеділка повернувся з Китаю, доправив в Україну першу партію медичного вантажу. Зокрема, два види тестів: для ПЛР та для експрес-діагностики.

Перші 250 тисяч експрес-тестів будуть розподілені таким чином: близько 100 тисяч відправлять у критично важливі підрозділи й організації – передусім у діючі підрозділи Збройних сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та поліції. Решта буде передана в лікарні, що визначені як базові для протиепідемічних заходів. Якщо експрес-тест виявив у людини COVID-19, лікарі повинні взяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР.

ПЛР-тест є одним з найточніших методів діагностики, адже дає змогу визначити наявність інфекції навіть при мінімальному вмісті її штамів у біологічному матеріалі. Перша частина партії ПЛР-тестів вже до кінця понеділка буде доставлена в лабораторії всіх областей України, відповідно до аналізу їхніх нагальних потреб. Цими тестами українські лабораторії забезпечені більш ніж на 10 днів.

Також Іл-76 привіз в Україну перші 80 тисяч респіраторів та 10 тисяч комбінезонів захисту, які вже направлені для лікарів та медиків швидкої допомоги в різні регіони України.

Крім того, в Китаї було закуплено та доставлено в Україну апарати штучної вентиляції легень. Вони будуть передані у медзаклади, де є нагальна потреба в цьому обладнанні.

Також у першій партії медвантажу прибуло 500 тисяч тришарових масок для потреб військовослужбовців, поліцейських, працівників Держприкордонслужби та інших служб, що мають безпосередній контакт з населенням.

На цьому тижні очікуються чергові поставки тест-систем та інших медичних засобів з-за кордону, а також запланована закупівля вітчизняних тестів.

Крім того, за дорученням Офісу Президента значні партії медичного вантажу постійно доправляють в Україну спецбортами, які евакуюють на батьківщину українських громадян з точок-хабів, визначених Міністерством інфраструктури.

  https://www.president.gov.ua/news/plr-testi-dlya-viyavlennya-koronavirus...