Прес-центр30 жовтня 2018, 11:10

Про епідеміологічний стан та заходи з попередження захворюваності на грип та ГРВІ на території Міловського району заслухали на нараді у голови райдержадміністрації

 

Про епідеміологічний  стан та заходи з попередження захворюваності на грип та ГРВІ на території Міловського району доповіла сьогодні, 30 жовтня, на апаратній нараді у голови райдержадміністрації Артура Короля районний інфекціоніст Валентина Коршун.
Грип - гостре респіраторне захворювання, яке викликається вірусом і вражає людей будь-якого віку. Щорічно в осінньо - зимовий період підвищується рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. На сьогоднішній день поріг захворюваності по ГРВІ в Україні, області та районі не перевищено. На даний час хворих у Міловському районі 1083, що менше, ніж у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, коли хворих налічувалось 1234.
Джерелом інфекції є хвора людина з явними і стертими формами захворювання. Шлях передачі інфекції - повітряно-крапельний. Вірус зі слизових дихальних шляхів при диханні, кашлі, чханні, розмові виділяється у величезній кількості і може переноситися слизом на відстань 1,5 - 2 метри. Передача інфекції може здійснюватися через іграшки, білизну, посуд. Інкубаційний період триває 1-2 дня. Для грипу характерно раптовий гострий початок, інтоксикація, висока температура тіла від 38 до 40 градусів, що супроводжується ознобом, головним болем, слабкістю, болем у м'язах, ломотою у всьому тілі. Потім приєднується сухість і першіння в горлі, кашель та нежить. При грипі може бути блювота, а також послаблення стільця.
При правильному лікуванні одужання настає на 4-5 день. Особливо важкий перебіг грипу спостерігається у маленьких дітей і людей похилого віку Небезпечний грип ускладненнями — гайморит, бронхіт, пневмонії та менінгіт.
Швидка ізоляція хворого, постільний режим та виклик лікаря додому дозволить уберегти від інфекції здорових людей, а хворого від ускладнень.
Щоб не захворіти на грип необхідно вживати у великій кількості вітамін С, часник, цибулю, а також змащувати носові ходи 0,25% оксаліновою мазью 2-3 рази в день. З профілактичною метою приймати амізон дітям 6-12 років 0,125 г ч / з день три тижні, 13-16 років 0,25 ч / з день 3 тижні. Дорослим 0,25 -3 рази вдень- 5 днів, потім 0.25 1 раз в три дні 3 тижні. Приймати препарати рослинного походження (елеутерокок, ехінацея). Дітям до 6 років афлубин 1 крапля на 1 рік життя.
Специфічною профілактикою грипу є вакцинація. Її рекомендують проводити в передепідемічний період, тобто в даний час жовтні - листопаді в Україні дозволені вакцини ВАКСІ-грип (Франція),
Після щеплення через 2 тижні виробляються антитіла формується імунітет. Робіть щеплення своєчасно.

Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі ймовірно циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть:

вірус, подібний A/Michigan/ (H1N1);

вірус, подібний A/Singapore/ (H3N2);

вірус, подібний B/Colorado/.

Згідно наказу МОЗ України від 16 вересня 2011 року №595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості обігу медичних імунобіологічних препаратів», пункт 3, щеплення проти грипу є рекомендованими. Вакцини проти грипу, які використовуються понад 60 років в усьому світі, довели свою безпечність та ефективність. Тому рекомендуються щорічні щеплення як кращий спосіб захисту.