Прес-центр5 червня 2018, 16:06

Про зміни у призначенні населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива

Під час апаратної наради, 4 червня 2018 року, начальник управління соціального захисту населення Вікторія Кошута розповіла про зміни у призначенні населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання  такою, що втратила чинність, постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022» (далі – Постанова) затверджено нову редакцію Положення  про порядок призначення житлових субсидій (далі – Положення) та передбачено призначення субсидії на наступний період лише на підставі нових заяви і декларації визначеним категоріям осіб:

- особи, які відповідають вимогам Положення про порядок призначення житлових субсидій;

- внутрішньо переміщені особи;

- особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

- особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

- особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

         Пунктом 6 Положення визначено випадки, коли субсидія не призначається (у тому числі на наступний  період): перевищення встановленої площі житлового приміщення  загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування); наявність транспортних засобів, з дати випуску яких минуло менше 5 років; несплата працездатними особами єдиного соціального внеску; здійснення покупки на суму більше 50 тис.грн. (у т.ч. набуття права власності); наявність заборгованості з оплати житлово–комунальних послуг.

        З 1 травня 2018 року йде інформування окремих категорій одержувачів про необхідність подання нової заяви та декларації: орендарів житлових приміщень (будинків) та домогосподарств, яким у попередньому періоді призначено субсидію за рішенням комісії без урахування окремих осіб із числа зареєстрованих.

        Для призначення субсидії враховуються доходи членів сім’ї осіб із складу домогосподарства незалежно від адреси реєстрації їх місця  проживання (у разі коли зареєстроване місце проживання відмінне від адреси домогосподарства) у такому  випадку особами, які отримували субсидію подають нову заяву і декларацію, зазначивши в них відомості про члена сім’ї, який зареєстрований за іншою адресою.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг призначається  двічі на рік з місяця звернення за її призначенням на відповідний сезон: неопалювальний (до вересня включно) або опалювальний ( до квітня включно), а на наступний період – без звернення, за виключенням окремих категорій отримувачів.

Постановою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409, якими переглянуто соціальні нормативи споживання газу та електроенергії для потреб опалення і відповідні коригуючи коефіцієнти, а також скасовано норму площі житла у розмірі 75 кв.м для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб.

       З 1 травня 2018 року коригуючий коефіцієнт для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення по Луганській області складає: для 1-2 поверхові будівлі – 1,064 ( був - 0,967); для будівель на 3 і більше поверхів - 0,776 ( був – 0,705).

      Соціальні нормативи користування  житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та субсидії :

      Для централізованого та індивідуального опалення у разі використання  природного газу для індивідуального опалення 4,5 куб. метра (був - 5,0) природного газу на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

      У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 30 кВтг на 1 кв. метр (був 51 кВтг) опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

      Для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, опалювальний період для надання пільг та субсидій установлюється з 16 жовтня до 15 квітня включно.

     Для користування послугами з централізованого постачання холодної води 3,6 куб. метри (було – 4 куб. м.) на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.

     Для користування послугами з централізованого водовідведення 3,6 куб. метри (було 4 куб. м.) на одну особу на місяць.

У зв’язку з тим, що розрахунок невикористаних сум субсидій здійснюватиметься двічі на рік – після закінчення опалювального та неопалювального сезонів, внесено відповідні зміни до порядку, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 23.08.2016 № 534. Також передбачено проводити розрахунок сум невикористаних субсидій на оплату природного газу та електроенергії, які використовуються для побутових потреб, а не тільки для опалення.