Прес-центр20 червня 2017, 14:06

Проведено засідання колегії

19 червня відбулося за­сідання колегії Міловської районної державної адмі­ністрації під головуванням заступника голо­ви, в.о. голови райдержад­міністрації Олександра Альчакова. На засідання колегії були запрошені прокурор райо­ну, керівники структурних підрозділів райдержадмі­ністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, керівники підприємств, ус­танов, організацій смт Мілове та керівники сільськогосподарських підприємств району. На порядку денно­му засідання колегії розг­лянуто питання про хід підготовки агроформувань до збирання ранніх зернових культур у 2017 році.
З цього питання з допо­віддю виступила Олена Нікітіна, начальник відділу агропромислового розвитку райдержад­міністрації. Олена Вікторівна у своєму виступі зазна­чила, що збирання зернових культур в оптимальні строки при мінімальних втратах продукції потребує чіткої організації роботи всіх складових, задіяних у цьому складному технологічному процесі, тож відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації працює у тісному контакті з агроформуваннями району для забезпечення організованої та своєчасної підготовки господарств до збирання ранніх зернових культур.
Так, станом на 1 січня 2017 року сільськогосподарські підприємства району мають в наявності 40421 га землі. Агропромисловий комплекс району складається з 29 сільськогосподарських підприємств, які складають оперативну звітність, та 25 інших товаровиробників.
У поточному році аграріям Міловщини надлежить зібрати урожай ранніх зернових культур на площі 14807 га, в тому числі: озимої пшениці – 11925 га, тритікале – 225 га, жита – 74 га, ячміня озимого та ярого – 2126 га, овесу – 457 га.
Відповідно до прогнозних розрахунків очікується намолотити 61,1 тис. тонн зернових культур при середній врожайності 29,6 ц/га, у тому числі 40,1 тис. тонн ранніх зернових культур при середній врожайності 27,1 ц/га.
У час, який залишився до збирання урожаю, агроформування завершують підготовку і технологічну наладку зернозбиральних комбайнів, токового господарства, зернопогрузчиків та зерноочисних машин. Так, до збиральних робіт планується залучити 51 зернозбиральний комбайн, 32 жатки, 5 прес-підбирачів, 50 тракторних причепів та 15 косарок. 
Для успішного проведення цьогорічної жнивної компанії агроформуваннями ведеться закупівля пально-мастильних матеріалів. Станом на 19 червня аграрії забезпечені дизельним паливом на 73%, бензином – на 70%, мастилами – на 71%.
Особлива увага, зауважила Олена Вікторівна, приділяється створенню належних побутових та безпечних умов праці, аби провести жнива без травм, аварій і пожеж.
Саме питанню охорони праці при проведенні зернозбиральних робіт був присвячений виступ головного державного інспектора відділу нагляду в агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері, на транспорті і в зв'язку Управління держпраці в Луганській області Петра Грибинюка.
Петро Григорійович зазначив, що порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці – це прямий шлях до виробничої травми чи професійного захворювання, адже безпека праці, насамперед, перебуває в руках самого працівника.
Так, у 2016 році в агропромислових підприємствах Луганській області сталося 3 нещасних випадки зі смертельним наслідком. Причинами цих випадків стало пряме порушення працівниками вимог правил охорони праці.
Петро Григорійович коротко нагадав присутнім про основні правила охорони праці під час проведення жнив – це щорічне спеціальне навчання та перевірка знань з питань охорони праці для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки та потребують професійного добору, інструктажі, медичні огляди, експлуатування лише справної техніки, дотримання правил дорожнього руху, забезпечення виконання вимог пожежної безпеки та інше.
Про виконання правил пожежної безпеки йшлося у виступі начальника Міловського міськрайонного відділу Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Луганській області Івана Іванюка.
Іван Юрійович доповів, що основними причинами нещасних випадків під час жнив є неукомплектованість агроформувань технікою та первинними засобами пожежогасіння, справними іскрогасниками, відсутність обкосів та опашки хлібних масивів, несправність техніки, пристосованої для цілей пожежогасіння. У зв'язку із дією мораторію перевірки агроформувань району не проводяться.
Для забезпечення пожежної безпеки в період збирання врожаю та заготівлі грубих кормів на 2017 рік відділ розробив методичні рекомендації для керівників сільськогосподарських підприємств Міловщини. Також на липень місяць заплановано здійснити об'їзд усіх агроформувань району для проведення роз'яснювальної роботи щодо запобігання виникнення пожеж під час жнив.
Наприкінці обговорення доповідей, підсумовуючи, Олександр Альчаков висловив надію, що жнивна компанія – 2017 у Міловському районі пройде без нещасних випадків та всі зернові культури будуть зібрані своєчасно і без втрат.       
Під час обговорення пи­тання порядку денного ко­легії надійшло ряд пропо­зицій та побажань. Члена­ми колегії було прийнято рішення врахувати їх під час затвердження розпоряд­ження, з проектом якого всі присутні були ознайомлені по завершенню засідання колегії.