Прес-центр10 вересня 2019, 16:09

Райдержадміністрація закликає громадян не спалювати опале листя

Міловська райдержадміністрація попереджає громадян, що чинним природоохоронним законодавством заборонено спалювання опалого листя та залишків рослинності. 
Дуже шкідливим є вдихання диму, який утворюється при спалюванні опалого листя. Адже навесні та влітку листя дерев накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом, підприємствами. При спалюванні опалого листя всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря багаттях може утворюватись бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.
Дим від спалюваного листя швидко наповнює довкілля, проникаючи у домівки навіть крізь зачинені вікна та двері. Повітря стає гірким і важким, ускладнюється дихання.
Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які були оброблені хімічними речовинами. А вдихання продуктів згорання цих сполук може бути надзвичайно небезпечним для здоров΄я.
Навіть аграрії часто знищують залишки сухої рослинності шляхом випалювання. В результаті таких дій не тільки згорають рослини, а гинуть птахи і тварини. Крім того, погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту.
Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко.
Що ж робити з опалим листям? Його можна вивозити на звалища як побутові відходи, а можна компостувати, щоб потім використати як добриво для дерев чи кущів.