Прес-центр25 листопада 2020, 10:11

Розпочато роботу над Національною системою реєстрів та кадастрів нерухомості

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов взяв участь в урядовій нараді з питань системи реєстрів і кадастрів нерухомості, адресного реєстру та реєстру споруд.
До наради, яка проходила під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, також долучилися Міністр юстиції України Денис Малюська та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко.
За прийнятою концепцією кожна земельна ділянка, споруда, квартира та право власності матиме унікальний ідентифікатор, що буде незмінним і виступатиме в якості ключа для обміну даними. Це унеможливить шахрайство при реєстрації прав власності на нерухоме майно.
До національної системи реєстрів та кадастрів нерухомості мають увійти п’ять реєстрів:
· Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП)
· Державний земельний кадастр (ДЗК)
· Реєстр будівель та споруд, що буде створено в складі ЄДЕССБ
· Єдиний адресний реєстр, що має бути створений
· Оновлений Реєстр адміністративно-територіального устрою.
Між кожним з них буде організовано обмін інформацією та пришвидшено їх наповнення, а комплексні послуги будуть надаватися громадянам через «єдине вікно». Наприклад, при оформленні права власності більше не доведеться отримувати жодних витягів чи довідок, а отримати комплексну послугу стане можливим за одним зверненням. Уся інформація з реєстрів відображатиметься автоматично.
При цьому система також буде взаємодіяти з іншими державними реєстрами, зокрема з Єдиним державним демографічним реєстром (ЄДДР) та Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР).
«Ефективне управління будь-чим неможливе без системного підходу. І особливо, коли мова йде про облік нерухомості у сорока мільйонній країні. Зараз цей облік нагадує купу пазлів, які не стикуються один з одним, тому дають у результаті хаос і зловживання. Національна система реєстрів нерухомості дозволить вивести взаємодію на новий рівень, що буде суттєво економити час та кошти платників податків», – підкреслив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.
Також під час наради обговорювалися механізми наповнення і верифікації даних по реєстру споруд та адресному реєстру, у тому числі тих, що зараз існують виключно у вигляді паперової картотеки. Верифікацію та наповнення цих реєстрів здійснюватиметься органами місцевого самоврядування. Після збору даних із вже існуючих реєстрів та їх співставлення, вони також вноситимуть юридично значимі документи. Наприклад, що підтверджують перейменування вулиці чи населеного пункту.