Прес-центр2 квітня 2019, 14:04

Спеціалісти інформують: запроваджено нові види соціальної допомоги

Урядом здійснюються послідовні кроки щодо посилення соціальної підтримки сімей з дітьми. Ще в минулому році було ініційовано ряд заходів, спрямованих на підтримку відповідального батьківства, збереження інституту сім’ї та створення належних умов щодо виховання дітей в родинах.

У 2019 році в Україні запроваджено нові види соціальної допомоги:

«Муніципальна няня» - це урядовий проект з підтримки молодих батьків, який запрацював з 1 січня 2019 року. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, станом на сьогодні це 1626 гривень на місяць. Право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей до трьох років, які уклали офіційну угоду з нянею. Няня має бути або фізичною особою - підприємцем або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми.

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною. Розмір допомоги дорівнює 1497 гривень. Ці кошти призначаються одному з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів опікуну, піклувальнику, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів захворювань, станів. Допомога виплачується на кожну хвору дитину, якій не встановлено інвалідність у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та виплачується шість місяців. Підставою для призначення допомоги є довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу за затвердженою Міністерством охорони здоров’я України формою.

З 1 березня 2019 року набрала чинності Проектна Угода щодо забезпечення соціального захисту та підтримки батьківства в Україні, яка була укладена між Управлінням Організацій Об’єднаних Націй з обслуговування проектів (ЮНОПС) та Департаментом соціального захисту населення.

Управління соціального захисту населення Міловської РДА повідомляє, що видача допомоги «пакунок малюка» буде здійснюватися новонародженим дітям, які народилися з 1 березня 2019 року. У разі неодержання зазначеної допомоги у пологовому будинку необхідно звернутися до управління соціального захисту населення з заявою про видачу допомоги та довідкою про те, що зазначену допомогу у пологовому будинку не видано.

Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях – новий вид соціальних виплат, який запроваджується з 1 квітня 2019 року з метою покращення матеріального стану багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей, які виховуються в таких сім’ях. Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину до досягнення дитиною 6-річного віку у розмірі 1700 гривень.