Прес-центр21 травня 2020, 11:05

Стан справ у системі охорони здоров’я району

У соцмережах головний редактор газети «Вестник Меловщины» Новохацький В.І. оприлюднив звернення до Президента України. У зв’язку з цим редакція звернулася до директора комунального некомерційного підприємства «Міловська центральна районна лікарня» Касьянової Н.В. з проханням освітити стан справ у системі охорони здоров’я району, рівень уваги  до проблем медицини з боку керівників районної ради та райдержадміністрації.
Шановна Наталіє Віталіївно! Чи згодні Ви з оцінкою Новохацького В.І. щодо роботи працівників  центральної районної лікарні? Які основні проблеми у медичному обслуговуванні мешканців району? Яку допомогу у їх вирішенні надає районна влада?
- У зв’язку з цим хочу сказати, що фінансування закладів охорони здоров’я, зокрема, центральної районної лікарні здійснюється за рахунок медичної субвенції з державного бюджету. Проте, з метою підвищення рівня і якості медичного обслуговування населення, зміцнення матеріально-технічної бази підприємства з районного бюджету виділяються додаткові кошти.  Так, з районного бюджету виділено 7413738 грн для підтримки КНП «Міловська ЦРЛ». З цих коштів на заробітну плату витрачено 1360604 грн, в тому числі на преміювання до Дня медичного працівника - 321760 грн. На придбання обладнання для підприємства виділено 1202995 грн. Ці кошти будуть витрачені на придбання електрокардіографу багатоканального – 55000 грн, монітору пацієнта – 55005 грн, медичного кисневого концентратора 39900 грн, помпи для ентерального харчування - 64828 грн, відсмоктувача - 14967 грн, автоматичного дозатора лікувальних речовин – 25176 грн, функціонального ліжка - 23750 грн, протипролижневих матраців - 12990 грн, ультрафіолетової камери – 18750 грн, крісла гінекологічного - 37715 грн, апарата радіохвильового - 40000 грн, набора розширювачів – 8000 грн, апарата УЗІ – 600000 грн.
Додатково на енергоносії виділено  2428001 грн, медикаменти – 264403 грн, харчування - 300000 грн. На ремонт котельні та харчоблоку витрачено 1767735 грн. Додатково на ремонт - 15000 грн, зв’язок - 15 тис. грн, пільгові ліки - 60000 грн.
Крім того, на харчування особливої дитини з районного бюджету виділено 250 тис. гривень, з них використано 132631 грн.
На жаль, можливості районного бюджету обмежені. Проте, жодне наше звернення не залишилося без уваги з боку голови районної ради. В свою чергу лікарі, медичний персонал відповідально ставляться до виконання службових обов’язків і надають медичні послуги на належному рівні. Да, проблеми у нас є. І найболючіша – нестача кваліфікованих кадрів лікарів. Не бажають спеціалісти їхати у сільську місцевість, працювати у закладах з обладнанням, яке, безумовно, відстає від сучасних вимог. Проте, разом з районною радою, райдержадміністрацією ми намагаємося змінити стан справ на краще. Про заходи, що вживаються, я розповіла вище. Додам ще, з метою залучення у район лікарів, районною радою та райдержадміністрацією вживаються заходи щодо придбання для них службового житла. Вважаю, що все сказане мною свідчить про постійну увагу і відповідальне ставлення районної влади до наших проблем і проблем мешканців району і висловлюю глибоку вдячність  за надану допомогу.
- А чи залучаються до вирішення проблем медицини району інвестиційні кошти?
- Так. Безумовно.
У рамках надзвичайної кредитної програми для відновлення України затверджено комплексний проєкт «Капітальний ремонт будівлі Міловського районного територіального медичного об’єднання», який включає в себе капітальний ремонт будівлі інфекційного та хірургічного відділень на суму 4003286 грн та капітальний ремонт поліклініки на суму 7619496 грн.
- Наталіє Віталіївно! А як Ви прокоментуєте суму витрат на ремонт крильця входу до дитячого відділення?
- Як можна коментувати факти з області фантазії? На ремонт дитячого відділення (а не крильця входу) витрачено 164 тис. гривень. За ці кошти виконано роботи щодо встановлення козирка над входом у відділення, установлення пандусу, поновлення системи водопостачання і каналізації, демонтажу старої підлоги та встановлення нової з керамічної плитки і нових плінтусів, зроблені відкоси на раніше вставлених пластикових вікнах та проведені електромонтажні роботи.
- Дякуємо за змістовну бесіду.
На виконання заходів реформування медичної галузі, з метою наближення медичних послуг до жителів району, покращення їх якості, у минулому році відбулося розмежування функцій закладів охорони здоров’я району та утворений Міловський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги.
Які діють програми фінансової підтримки розвитку первинної медичної допомоги з районного бюджету розповіла і головний лікар КП «Міловський районний центр ПМСД» Ірина СТАРОСТІНА:
- Ключова ціль будь-якої системи охорони здоров’я – доступність і якість медичної допомоги, медичних послуг, медичного обслуговування.
Головна мета будь-якої країни – як за мінімальні ресурси побудувати ефективну модель системи охорони здоров’я та досягти найвищого рівня здоров’я населення. Здоров’я – це беззаперечна цінність.
Відповідно до «Основ законодавства України про охорону здоров’я» здоров’я — це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби і фізичних вад, а охорона здоров’я — це система заходів, які здійснюються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, закладами охорони здоров’я, медичними та фармацевтичними працівниками і громадянами з метою збереження та відновлення фізіологічних і психологічних функцій, оптимальної працездатності та соціальної активності людини при максимальній біологічно можливій індивідуальній тривалості її життя.
Відповідно до законодавства України, до повноважень місцевого самоврядування належать управління закладами охорони здоров’я, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення, організація медичного обслуговування та харчування в комунальних оздоровчих закладах, забезпечення в межах наданих повноважень доступності та безоплатності медичного обслуговування на відповідній території, а також розвиток усіх видів медичного обслуговування, зокрема розвиток мережі закладів охорони здоров’я, сприяння підготовці та підвищенню кваліфікації спеціалістів.
Наше комунальне підприємство – «Міловський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», є комунальною власністю громади Міловського району, створено та працює за підтримки Міловської районної ради та Міловської районної державної адміністрації.
У 2019 році введена в експлуатацію Міловська лікарська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини вартістю 14 387 382,11 грн. Співфінансування з районного бюджету  — 1319035 грн.
Всі програми, які започатковуються медиками, знаходять підтримку у керівництва району. Протягом 2020 року у закладі діють програми фінансової підтримки розвитку первинної медичної допомоги, на які виділено кошти з районного бюджету на суму 2 млн. 376 тис. 510 грн, а саме:
- на районну програму розвитку та фінансової підтримки первинної медико-санітарної допомоги у Міловському районі на 2020 рік - 1 148 131грн.
         - на районну програму підтримки розвитку фельдшерських пунктів комунального підприємства «Міловський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» у Міловському районі на 2020 рік - 977 651грн.
- на програму допомоги хворим на фенілкетолургію Міловського району Луганської області на 2020 рік - 250 728 грн.
Подальший розвиток первинної ланки забезпечить підвищення якості, доступності, своєчасності та послідовності надання первинної медичної допомоги населенню району, а також створить передумови ефективного розвитку первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини та подальшому просуванню реформи національної сфери охорони здоров’я. Як наслідок – це дозволить знизити рівень захворюваності, інвалідності та смертності населення Міловського району, а також підвищити якість життя.