Прес-центр22 грудня 2017, 17:12

Святкуємо безпечно – рятівники нагадали про основні правила пожежної і техногенної безпеки

Напередодні Нового року й Різдва Христового Міловський міськрайонний відділ Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Луганській області нагадав про основні правила пожежної та техногенної безпеки, яких слід дотримуватись при підготовці та проведенні святкування.
Так, при кількості учасників заходу понад 50 осіб слід використовувати приміщення, забезпечені не менш як двома евакуаційними виходами, які відповідають вимогам будівельних норм, не мають на вікнах глухих грат. Килими, килимові доріжки й інше покриття підлоги у приміщеннях з масовим перебуванням людей повинні надійно кріпитися до підлоги і бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння. У наявності повинна бути необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння, а засоби зв’язку, пожежної автоматики та сигналізації – справними.
Новорічну ялинку слід встановлювати на стійкій основі. Ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням Правил улаштування електроустановок. У разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 В; потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт; електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами; підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою штепсельних з’єднань. У разі ж виявлення несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її слід терміново вимкнути. Також не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, марлею та ватою, не просоченими вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки.
Також рятівники зазначають, щоб уникнути нещасних випадків, слід точно дотримуватися інструкції з використання піротехнічних виробів. При зберіганні піротехніки потрібно вжити заходів щодо унеможливлення безконтрольного доступу до неї неповнолітніх, а також можливості випадкової ініціалізації внаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо.
Застосування піротехнічних виробів повинно здійснюватися відповідно до інструкції. Не можна використовувати їх у зоні, забороненій рішеннями органів місцевого самоврядування.
Користуватися піротехнічними виробами можна на відстані не ближче 50-ти метрів від будівель та споруд, а від АЗС чи інших вогненебезпечних об’єктів – на відстані 100-150 метрів. Безпечна відстань, на яку необхідно відійти після підпалювання ґніту, повинна становити не менше 10 м. Після приведення в дію піротехнічного виробу, незалежно від того спрацював він чи ні, не можна підходити до нього 15–20 хвилин (ґніт може ще повільно горіти, і тоді виріб дострілює).