Прес-центр10 травня 2019, 14:05

Україна не визнаватиме фейкових російських паспортів, що видаватимуть жителям окупованих територій, – Володимир Гройсман

Україна не визнаватиме фейкових російських паспортів, що видаватимуть жителям окупованих українських територій, передусім Луганської та Донецької областей, і закликатиме міжнародну спільноту так само не визнавати цих документів. Про це під час засідання Уряду сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він наголосив, що такий крок оформлений рішенням Уряду і покликаний привернути міжнародну увагу до чергового нехтування нормами міжнародного права з боку Російської Федерації, яка веде гібридну війну проти України і всього цивілізованого світу.

«Ще один крок нещодавно зробила Росія – почала видавати фейкові паспорти для громадян України. Ми розуміємо, що це порушення всіх норм. Ми ніколи не визнаємо і не будемо визнавати громадянства, яке видає і видаватиме країна-агресор. У нас є наш паспорт – український, яким ми пишаємося, який є символом свободи й демократії. Ми ухвалюємо рішення, аби визначити всі паспорти, які будуть видані громадянам України на нашій території – порушенням норм права. Ці паспорти будуть визнані незаконними – при перетині державного кордону і використанні на території держави. Такою буде наша відповідь на гібридні дії Росії, – сказав Володимир Гройсман. – І ми звернемося до всіх країн-партнерів, аби вони прийняли такі ж рішення: аби ці фейкові паспорти були визнані недійсними при перетині кордонів інших країн».