Прес-центр29 квітня 2020, 18:04

Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Луганській області: сігнальні повідомлення

Сигнальне повідомлення № 12 від 28 квітня 2020 р.
 
      Спостерігається ураження рослин септоріозом на озимих зернових культурах.
     Для недопущення масового розповсюдження хвороб  слід постійно обстежувати посіви, та при зараженні більше 30 % рослин за інтенсивності ураження хворобами 1-5 % необхідно провести обробки дозволеними та зареєстрованими в Україні фунгіцидами.
 
Сигнальне повідомлення № 13 від 28 квітня 2020 р.
 
     Проходить масовий літ пшеничної, гессенської шведської мух на посівах зернових колосових культур.
    Необхідно провести обстеження посівів та за чисельності вище порогової ( 30 - 40 екз на 100 помахів сачка) обробити хімічними препаратами дозволеними до використання в Україні.
 
Сигнальне повідомлення № 14 від 28 квітня 2020 р.
 
     Посіви гороху  пошкоджують бульбочкові довгоносики.
     Необхідно постійно проводити моніторинг посівів та при заселенні 10 - 15 жуків на кв м провести крайові (а при необхідності і всього поля) обробки  інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 
Сигнальне повідомлення № 15 від 28 квітня 2020 р.
 
    Спостерігається  переселення клопа шкідливої черепашки на посіви озимої пшениці. Масовий переліт прогнозується з 29 – 30 квітня.
    Необхідно проводити постійне обстеження посівів та при виявленні 1-2 екз на кв м провести захисні заходи, використовуючи зареєстровані та дозволені до використання в Україні препарати.
 
Сигнальне повідомлення № 16 від 28 квітня 2020 р.
 
    У приватному секторі на сходах буряків, капусти, редиски спостерігається живлення хрестоцвітих блішок. Тепла суха погода сприятиме масовому заселенню та пошкодженню рослин.
      Необхідно постійно обстежувати посіви  та при виявленні заселення 5 -10 % рослин шкідником  в кількості 3-5 жуків на рослину обробити дозволеними інсектицидами.
 
Сигнальне повідомлення № 17 від 28 квітня 2020 р.
 
      У період бутонізіції ріпаку проти комплексу шкідників необхідно провести хімічний захист рослин при перевищенні економічного порогу шкодочинності: хрестоцвіті блішки -3-6 жуків на кв м; ріпаковий квіткоїд - 6-10 жуків на рослину; насіннєвий прихованохоботник - 0,5-1,0 жук на рослину; капустяна попелиця – 10 % заселених рослин; ріпаковий пильщик – 2 личинки на кв м, або 2 ушкоджені рослини на кв м.
      Проти альтернаріозу, переноспорозу та інших хвороб обробити фунгіцидами, а від бурянів – гербіцидами.
    Застосовувати препарати необхідно згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
 
    Обробки проводити до масового цвітіння, аби недопустити загибелі бджіл.
 
Державний фітосанітарний інспектор                                 Тетяна ДЗЮБА.