Прес-центр4 лютого 2020, 14:02

Уряд дав старт Державній програмі “Доступні кредити 5-7-9%”

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук разом з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і Міністерством фінансів дали старт та презентували державну програму “Доступні кредити 5-7-9%”. Мета цієї ініціативи уряду - надати державну підтримку мікро- та малому бізнесу в Україні, що у світі є основою успішної економіки. Прем'єр-міністр України наголосив, що за 5 років сума виданих доступних кредитів сягне 30 млрд грн.

 “Уряд працює над тим, щоб вартість кредитів знижувалась, і ми вже маємо певні успіхи. За останні шість місяців вартість кредитів в банках істотно зменшилась, але для масштабних змін Уряд прийняв рішення компенсувати частини відсоткової ставки таким чином, щоб людина фактично змогла отримати кредит під 5-7-9 відсотків в залежності від того, яку кількість робочих місць буде створювати нова справа. Для нас важливо надати підприємцям більше ресурсів, більше свободи і більше можливостей”, - коментує проект Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук

Нова програма передбачає не лише фінансову підтримку підприємців - вона стає ще однією складовою еко-системи державної підтримки розвитку бізнесу в Україні. Наприклад, передбачена можливість для підприємців пройти безкоштовне навчання, щоб підвищити свої бізнес-компетенції та покращити перспективу створення успішного бізнес-проекту.

“Задля розвитку та підтримки бізнесу ми вже маємо потужну еко-систему, новим компонентом якої стала програма доступних кредитів 5-7-9. Основними складовими еко-системи є інформація, інноваційність та фінанси - фундаментальні ресурси для бізнесу. Рішення, що пропонує вся ця система загалом чи окремі її компоненти, будуть корисні як новачку, так і вже досвідченому підприємцю”, - зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Прем’єр-міністр підкреслив, що ті, хто не готовий взяти кредит, може пройти безкоштовне навчання. Програма Доступні кредити 5-7-9% – лише перший пазл великої державної програми доступного кредитування-2020, Року Ефективності України. 

Довідково:

Державна програма “Доступні кредити 5-7-9%” ініційована Президентом України та Кабінетом Міністрів України з метою широкої державної підтримки інвестиційних проектів для українських мікро- та малих підприємств. 

Діятимуть три можливі ставки кредитування - 5%, 7% або 9%, які залежатимуть від розміру бізнесу (до 25 млн грн річної виручки або від 25 до 50 млн грн) та строку його діяльності (до 12 місяців, більше 12 місяців). Додатково ставка кредитування знижуватиметься на 0,5% річних за кожного найманого працівника, але не менше ніж до 5% річних.

Фактичне кредитування здійснюватиметься банками - партнерами програми.

За умовами Програми можна отримати до 1,5 млн грн кредиту строком до 5 років, кредитне фінансування має бути спрямоване підприємцями-учасниками виключно на купівлю або модернізацію основних засобів, а також на ремонт або реконструкцію виробничих приміщень.

Уряд очікує, що внаслідок Державна програма “Доступні кредити 5-7-9%” сприятиме розширенню діяльності мікро та малого бізнесу, їхньому виходу з «тіньового» сектору економіки, створенню нових робочих місць, імпортозаміщенню та поверненню трудових мігрантів. Впровадження програми, за дорученням Уряду, здійснюватиме Фонд розвитку підприємництва при Міністерстві фінансів України.

Докладніше про Державну програму можна дізнатися на сторінці https://5-7-9.gov.ua/

За інформацією прес-служби Мінекономіки.