Прес-центр22 травня 2019, 11:05

Уряд хоче обмежити термін дії класичних паспортів-книжечок і зобов'язати українців отримати нові біометричні документи в формі пластикової ID-карти

Відповідний проект закону №10311 вніс на розгляд Верховної Ради України Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Текст законопроекту з'явився на офіційному порталі Верховної Ради 21 травня.
Документ передбачає обмеження терміну дії паперових паспортів для молоді на момент досягнення ними 25-річного віку. Якщо народні обранці проголосують за закон, фотографії молодим людям не стануть вклеювати, і незалежно від їх бажання обміняють документ на  біометричний документ в формі пластикової ID-карти.
Також це стосуватиметься і громадян, які мають вклеювати фото в 45 років. З тією різницею, що люди, які не змінили знімок в паспорті в 25 років, не зможуть «продовжити» термін життя старого документа до 45 років – їм замінять його відразу ж.
Ніяких додаткових дій здійснювати не доведеться громадянам старше 45-річного віку. Уряд пропонує закріпити за їх паспортами-книжечками довічний статус.  Але за умови, що на момент вступу закону в силу їм виповнилося 45 років, і вони своєчасно вклеїли фото в документ.
Розробку законопроекту Кабмін пояснює необхідністю приведення законодавства у відповідність з діючими нормами, а також наполягає, що повний перехід на біометричні документи сприятиме підвищенню рівня безпеки в країні.