Прес-центр12 лютого 2018, 17:02

Уряд підвищив розмір щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання

Про законодавчі зміни у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб йшлося сьогодні, 12 лютого 2018 року, під час апаратної наради у голови райдержадміністрації Артура Короля.
Так, з початку проведення антитерористичної операції до Міловського району вимушено перемістилися понад 16,7 тис. громадян, серед них – 963 працездатних особи, 964 дитини, 499 осіб з інвалідністю та 13,8 тис пенсіонерів. У минулому році грошову допомогу отримали 229 сімей на суму 4 млн. 113,0 тис грн.
Наприкінці 2017 року та початку 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято ряд змін до нормативно-правових актів щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.
Так, постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 за № 1044 внесено зміни  до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним осабам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних  послуг, зокрема, визначено органи, які утворюють комісії з обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири) для отримання грошової допомоги внутрішньо перемішеними особами, житло яких зруйноване або стало непридатним для використання внаслідок проведення антитерористичної операції, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, а саме: районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, військово-цивільна адміністрація, виконавчий орган сільської, селищної, міської, районної у місті(в разі утворення) ради, виконавчий орган ради об’єднаної території громади. Також Порядок доповнено додатком, яким визначено типову форму акта обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири).
Постановою Уряду від 17.01.2018 № 15 підвищено розмір щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг особам, які отримують пенсії, та дітям – до 1000 гривень. Граничний розмір загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім’ю, тепер складатиме до 3000 гривен та до 5000 гривен – багатодітним сім'ям.
Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Вікторія Кошута повідомила, що у зв'язку із законодавчими змінами управлінням за січень – лютий поточного року проведено перерахунки призначеної допомоги 127 особам на суму 22,3 тис грн.