Прес-центр17 липня 2019, 14:07

Уряд встановив механізм грошової компесації за зруйноване внаслідок збройної агресії РФ приватне житло

Кабінет Міністрів України встановив механізм грошової компенсації за зруйноване внаслідок збройної агресії Російської Федерації приватне житло, передає прес-служба Уряду.

Відповідне рішення прийнято за ініціативи МТОТ на засіданні Уряду 10 липня.

Відтепер власники житлових будинків (квартир), які були зруйновані внаслідок збройної агресії РФ на сході України, зможуть отримати від держави грошову компенсацію.

Сума виплати компенсації постраждалим визначатиметься за показниками вартості спорудження житла у відповідних областях України, при цьому граничний її розмір становитиме 300 тис. гривень.

Відповідно до схваленого механізму органи місцевого самоврядування (військово-цивільні адміністрації) проводитимуть обстеження житла, зруйнованого внаслідок збройної агресії РФ, і видаватимуть відповідні акти постраждалим особам. Для прикладу, за інформацією Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, станом на 1 червня в Луганській області налічується 393 зруйновані будинки приватної форми власності.

Для отримання компенсації постраждалі мають подати відповідні заяви та документи до спеціально створених Комісій при обласних державних адміністраціях (обласних військово-цивільних адміністраціях), які будуть приймати рішення про надання грошової компенсації. Форми необхідних документів і порядок розгляду заяв мають бути розроблені МТОТ.

Кошти для забезпечення грошової компенсації за зруйноване житло будуть передбачені в Державному бюджеті України.

В основу розробленого механізму покладено принципи надання грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, що передбачені Кодексом цивільного захисту України з урахуванням того, що з 26 січня 2015 року в Донецькій та Луганській областях встановлено режим надзвичайної ситуації державного рівня воєнного характеру (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 січня 2015 р. № 47-р «Про встановлення режимів підвищеної готовності та надзвичайної ситуації»).