Прес-центр15 листопада 2017, 17:11

Увага! Вибухонебезпечні предмети!

З метою інформування населення та попередження виникнення надзвичайних ситуацій фахівці Міловського міжрайонного відділу Головного управління ДСНС України у Луганській області розробили пам'ятку дій при виявленні вибухонебезпечних предметів (ВНП).
Отже, що потрібно робити, якщо ви виявили ВНП:
1. Помітивши залишений у транспорті, під'їзді будинку та інших місцях пакет (сумку, коробку), ні в якому разі не чіпати його: можливо, в ньому знаходиться вибухонебезпечний предмет.
2. За номером телефону «101» потрібно повідомити оперативно-рятувальну службу району, за номером «102» - поліцію. Якщо ви помітили коробку, пакет, сумку в транспорті, повідомте про це водія.
3. Якщо ви все-таки виявилися свідком терористичного акту, не втрачайте самовладання. Спробуйте запам`ятати людей, які убігають з місця події, можливо, це і є злочинці.
4. Спробуйте надати допомогу постраждалим до прибуття швидкої допомоги. Передайте свої відомості співробітникам спецслужб, прибувшим на місце події.
5. Не грайте з вибуховими пакетами, якщо якимось чином вони опинилися у вас: можна отримати тяжкі опіки та травми.
6. Не кидайте в багаття патрони – вони можуть вистрілити і поранити вас.
7. Остерігайтесь вибуху кисневих балонів, судин під тиском, порожніх бочок з-під бензину та розчинників, газоповітряних сумішей.
8. Виявивши підозрілий предмет, схожий на снаряд, міну, гранату, не наближайтесь до нього і не кидайте каміння – снаряд може вибухнути.
9. Відгородіть місце, де знаходяться ВНП.
10. Нікого не допускайте до цього місця, організуйте біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб.
Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Тож ні в якому разі не намагайтеся робити самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.