Прес-центр9 серпня 2019, 11:08

Варто знати кожному: Амброзія полинолиста — небезпечний для людини та довкілля бур’ян

Алергічні реакції, що супроводжуються різким запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, а також висока ймовірність приступів бронхіальної астми супроводжують людину у час цвітіння амброзії.

Амброзія настільки пристосовується до умов, у які потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни. З 1914 р.коли вперше було вона була виявлена на території України, у Дніпропетровській області, ареал розповсюдження стрімко зростає. Крім нашої держави, рослина поширена у 20 державах Європи, в 12 державах Південної і Північної Америки, 3 державах Південної Африки, Кореї, Японії, Австралії.

Боротьбу з амброзією варто розпочинати задовго до цвітіння. Уже з початку липня можна її скошувати. Якщо верхівка рослини буде обрізана, то вона не зможе розквітнути. Однак є ймовірність виросту додаткових пагонів. Тому найкраще знищувати амброзію разом з кореневою системою. Стебла найкраще спалювати. Перед знищенням необхідно захистити обличчя респіратором, а тіло — одягом.

Для боротьби з бур’янами також використовують хімікати — гербіциди, коли інші методи боротьби неможливі або не ефективні. Дозволяється використання гербіцидів, які занесені в перелік дозволених до використання в Україні

Не варто зволікати, якщо бачите на подвір’ї небезпечну рослину. Напередодні цвітіння вона не така шкідлива. Тож самостійно — знищити якнайбільше рослин до цвітіння, не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і засилля цією рослиною нових територій. 

Дуже прикро, коли сільгоспвиробники витрачають великі кошти на боротьбу з карантинним бур’яном, а на території населених пунктів, біля садиб, шкіл, дитячих садків і скрізь вздовж вулиць амброзія процвітає.

 

Міловська райдержадміністрація прохає Всіх звернути увагу та прибрати території від шкідливого бур’яну!