Прес-центр4 вересня 2019, 13:09

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)»

Це рішення підтримали 373 народні депутати України, повідомляє офіційний веб-портал Верховної Ради України
Під час розгляду цього проекту Закону до народних обранців звернувся Президент України Володимир Зеленський, підкресливши, що розгляд питання зняття депутатської недоторканності давно назрів і постійно відкладався, та закликав народних депутатів ухвалити даний Закон. 
Законопроект представив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.
Висновок Комітету з питань правової політики озвучила заступник голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря. Вона поінформувала, що законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, тобто народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Законопроект відповідає вимогам частини другої статті 156, статей 157 та 158 Конституції України.
Під час обговорення законопроекту представники фракцій і груп, виступаючи з трибуни парламенту, нагадали, що всі політичні сили обіцяли своїм виборцям зняти депутатську недоторканність.
За результатами обговорення Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» було ухвалено.
Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.