Прес-центр17 травня 2019, 15:05

Верховна Рада України визначила дату інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського

На засіданні 16 травня парламент визначив дату інавгурації – 20 травня о 10-00 год. За відповідний проект постанови проголосували 315 народних депутатів.
За законодавством, складення присяги новообраним президентом проводиться в сесійному залі парламенту. Захід транслюватимуть у прямому ефірі Національна телекомпанія та інші загальнонаціональні канали.
Порядок проведення інавгурації передбачає, що на початку виконується гімн України, потім голова Верховної Ради повідомляє про присутніх. Після цього голова ЦВК оголошує результати виборів.
Новообраний президент України кладе руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє, та оголошує присягу українському народу, підписує її текст та передає голові Конституційного Суду.
Далі голова КС оголосить про те, що новообраний президент вступив на пост глави держави, а керівник ЦВК вручить Володимиру Зеленському посвідчення президента України.
Новому президенту також вручають офіційні символи влади - штандарт, знак президента, гербову печатку та булаву, а сам він з трибуни Верховної Ради має оголосити інавгураційну промову.
З цього моменту Володимир Зеленський офіційно вступить на посаду президента України.