Прес-центр5 березня 2019, 14:03

Відучора разом із пенсією пенсіонери отримують монетизовану субсидію

Про нові механізми виплати житлових субсидій на брифінгу для ЗМІ розповіли заступник директора Департаменту – начальник управління соціальних гарантій і компенсацій Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець та начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Станом на лютийсубсидія в області призначена майже 87 тисячам домогосподарств, що становить 32% від загальної кількості.

82675 сімей отримають у березні субсидію у готівковій формі. З них пенсіонерів – 71,2 %. Останнім субсидія надійде разом із пенсією через відділення Укрпошти чи через відділення банків, які здійснюють виплату пенсій.

Кількість отримувачів, яким призначено у березні 2019 року субсидію у грошовій формі, – 695 осіб. Середній розмір субсидії становить 1038,00 гривень.

Олена Гарькавець повідомила, що надання пільг і субсидій здійснюється поетапно, зокрема, з 1 січня 2019 року у грошовій формі надаються субсидії тим домогосподарствам, які вперше звертаються за її отриманням.

З травня 2019 року субсидіїбудуть надаватися в грошовій формі усім домогосподарствам, які їх отримуватимуть у неопалювальний період. Також планується розпочати надання у грошовій формі пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Із жовтня 2019 року грошова форма охопить усіх отримувачів пільг та житлових субсидій.Отримані громадянами кошти необхідно спрямовати саме на оплату цих послуг. 

Сума субсидії перераховується Мінсоцполітики безпосередньо на персональні облікові записи одержувачів субсидії, з яких кошти спрямовуються на оплату житлово-комунальних послуг, про що банк буде повідомляти одержувача субсидії смс-повідомленням.

Наразі працюватимуть два механізми надання житлових субсидій, які передбачають перерахування коштів у безготівковій формі на рахунок для виплати житлових субсидій в АТ «Ощадбанк» та виплату готівкових коштів безпосередньо одержувачам субсидій.

З 1 січня 2019 року житлові субсидії у безготівковій формі надаються сім’ям, які вперше звернулися за її отриманням і яким призначено субсидію з 2019 року.

Виплата зазначених субсидій здійснюється шляхом перерахування коштів АТ «Ощадбанк» на рахунки виконавців послуг.Зекономлені субсидії громадяни зможутьотримати після завершення опалювального сезону.

З березня 2019 року запроваджено механізм виплати субсидій у готівковій формі сім’ям, яким було призначено субсидію з 2018 року.Тож, житлову субсидію за лютий 2019 року буде виплаченопенсіонерам, якщо вони отримують пенсію на картку банківської установи (гроші надійдуть разом з пенсією), пенсіонерам, яким приносять пенсію додому (разом з пенсією поштар принесе й субсидію), та особам, які не отримують пенсію (гроші видаватимуть у відділеннях АТ «Ощадбанк» грошовим переказом «Швидка копійка» з 12 березня).

Спікер наголосила, що з березня таке поняття як обов'язковий платіж скасовується. Субсидіанти отримуватимуть всю суму допомоги на руки і мають самостійно розрахуватися за спожитий у лютому газ, електроенергію, воду та тепло. Монетизована субсидія, яка залишиться після оплати комуналки, може бути використана на власний розсуд домогосподарства.

Для інформування одержувачів про нововведення передбачено надіслати кожному на поштову адресу персональне повідомлення, в якому буде зазначено розмір субсидії, а також спосіб виплати (для пенсіонерів) або необхідність звернення до відділення Ощадбанку (для тих, хто не отримує пенсію). Крім того, буде надано інструкцію щодо використання коштів субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та наголошено на необхідності своєчасно сплатити за послуги, оскільки наявність заборгованості унеможливить призначення субсидії на наступний період.

Таким чином, протягом березня, квітня і травня поточного року дві системи виплати субсидій населенню в грошовій формі будуть функціонувати паралельно, що дасть можливість об'єктивно оцінити ефективність кожної з них, щоб прийняти зважене рішення щодо використання зазначених механізмів соціальної підтримки в майбутньому.

Щоб дізнатися, чи призначено вам субсидію, тепер не потрібно телефонувати в управління соціального захисту населення. З липня 2018 року розмір своєї субсидії можна дізнатися он-лайн – на сайті subsidii.ioc.gov.ua.