Прес-центр6 липня 2020, 13:07

Вступники з ТОТ отримають можливість стати студентами будь-якого українського вишу без ЗНО – рішення Верховної Ради

3 липня 2020 року, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №3734 «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей». «За» проголосували 310 депутатів.
Зазначений проєкт Закону України був ініційований Президентом України і одноголосно підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.
Зміни, що внесені до закону, дозволять розширити правила вступу дітей з тимчасово окупованих територій Донбасу та території населених пунктів на лінії зіткнення – вони зможуть вступити у будь-який заклад вищої освіти за окремою квотою, встановленою Міністерством освіти і науки. Раніше така квота діяла лише для вступу з Криму через освітні центри «Крим-Україна».
«Ми сподіваємось, що цей закон буде найближчим часом підписаний Президентом України, і після набуття ним чинності ми зможемо оперативно внести зміни до нормативно-правових актів, які регламентують вступну кампанію. Це дозволить дітям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, вже в цьому році скористатися додатковими, наданими державою, можливостями отримати вищу освіту в Україні», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.
Вступ відбуватиметься за результатами вступних іспитів. У разі, якщо випускники з тимчасово окупованих територій вже склали ЗНО, вони зможуть вступити за загальною процедурою або комбінувати ЗНО та вступні іспити за власним вибором.
Як відомо, з 2016 року для вступників з тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Міністерством освіти і науки запроваджено процедуру спрощеного вступу до уповноважених закладів вищої освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». 
Нагадаємо, 30 червня розпочали роботу консультативні лінії та приймальня громадян щодо вступної кампанії 2020. Тут можна отримати відповіді щодо проведення вступної кампанії 2020, зокрема реєстрації електронних кабінетів та подання  заяв, сертифікатів ЗНО, надання пільг тощо.
 
За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України - https://mon.gov.ua/ua/news/vstupniki-z-tot-otrimayut-mozhlivist-stati-studentami-bud-yakogo-ukrayinskogo-vishu-bez-zno-rishennya-verhovnoyi-radi