Прес-центр14 лютого 2019, 13:02

Як поводитися, якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет – поради рятувальників

Шановні мешканці Міловського району!

Задля Вашої ж безпеки Міловський МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області повідомляє, що при виявленні вибухонебезпечних предметів (ВНП) необхідно:
1. Помітивши залишений у транспорті, під`їзді будинку і т.ін. пакет (сумку, коробку), ні в якому разі не чипайте його: можливо, в ньому знаходиться вибухонебезпечний предмет.
2. За номером телефону «101» повідомити оперативно-рятувальну службу району, за номером «102» - поліцію. Якщо ви помітили коробку, пакет, сумку у транспорті, повідомте про це водія.
3. Якщо ви все-таки виявилися свідком терорестичного акту, не втрачайте самовладання. Спробуйте запам`ятати людей, тікаючих з місця події, можливо, це і є злочинці.
4. Спробуйте надати допомогу постраждалим до прибуття швидкої допомоги. Передайте свої відомості співробітникам спецслужб, прибувшим на місце події.
5. Не грайте з вибуховими пакетами, якщо якимось чином він опинився у вас: можна отримати тяжкі опіки та травми.
6. Не кидайте в багаття патрони – вони можуть вистрілити і поранити вас.
7. Остерігайтесь вибуху: кисневих балонів, судин під тиском, порожніх бочок з-під бензину та розчинника, газоповітряних сумішей.
8. Виявивши підозрілий предмет, схожий на снаряд, міну, гранату, не наближайтесь до нього і не кидайте каміння, снаряд може вибухнути.
9. відгородити місце, де знаходяться ВНП.
10. нікого не допускайте до цього місця, організуйте біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб.
Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.